Makaron ze szparagami w sosie cytrynowym

Makaron ze szparagami w sosie cytrynowym
Siedzę dziś w tramwaju i czytam w gazecie o „czarnym PR na rynku warzyw”. Bo choć obmarzły truskawki, to jakimś magicznym sposobem wzrost cen dotknął cały asortyment owoców i warzyw. Media co chwilę rzucają hasła, że obmarzło to, obmarzło tamto, że słabo z plonami, że w tym roku nie zjemy tego czy tamtego bo nas nie będzie stać – i jak za dotknięciem różdżki pyk! ceny rosną. Tak było przecież z cukrem. W maju miał kosztować 15 zł, więc ludzie jak szaleni nakupowali po 7 zł/kg całymi zgrzewkami, żeby mieć aż do lata na przetwory, a teraz cukier po 3,50 stoi w sklepie jak gdyby nigdy nic. Niedawno w TV mówili, że niby obmarzły jabłka – więc w ciągu paru dni cena na targu skoczyła o 1,50zł/kg w górę.
Nie inaczej jest ze szparagami. Choć w innych rejonach Polski kosztują podobno ok. 5 zł za pęczek (pomijając niektóre duże miasta), u siebie w Krakowie nie widziałam tańszych niż 10 zł. To powoduje, że choć bardzo je lubię, wygląda na to, że więcej już w tym roku ich nie zjem. Dziś kupiłam drugi pęczek, niestety wygląda na to, że ostatni w tym roku.
Podałam do nich makaron i sos cytrynowy. Wyszło pyszne, lekko orzeźwiające danie, choć zdjęcie nie do końca wyszło tak jak bym chciała... ;)

Zdjęcie - Makaron ze szparagami w sosie cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MAKARON ZE SZPARAGAMI W SOSIE CYTRYNOWYM
(dla 4 osób)
400g makaronu penne (może być też inny krótki makaron, np. świderki),
1 pęczek zielonych szparagów,
2/3 szklanki śmietanki kremówki (ja dałam lżejszą śmietankę 18% do sosów),
1 łyżka masła,
2 łyżeczki skórki startej z cytryny,
sok wyciśnięty z połowy cytryny,
kawałek startego parmezanu,
natka pietruszki,
sól, pieprz, cukier

Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe części i pokroić na kawałki. Zagotować wodę z odrobiną soli i cukru, wrzucić pokrojone nóżki, gotować 3 minuty, następnie dodać główki, które są delikatne i gotować jeszcze minutę. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Do rondla włożyć masło i wlać śmietankę, razem podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż masło się rozpuści. Cały czas mieszając, wlać sok z cytryny i dodać startą skórkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać szparagi i ugotowany makaron, wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Na talerzu każdą porcję posypać natką pietruszki i parmezanem.

(przepis z gazetki „Palce Lizać” sprzed 2 tygodni, z drobnymi modyfikacjami)

Zdjęcie - Makaron ze szparagami w sosie cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron ze szparagami w sosie cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów