Zawijana lazania z sosem bolońskim i szpinakiem
Dzisiaj chcę Was poczęstować lazanią podaną nieco inaczej, bo w formie roladek zrobionych z płatków makaronu. Tak naprawdę, to co będzie w środku zależy od Waszej wyobraźni. Ja zrobiłam wersję tradycyjną, czyli coś w rodzaju pomidorowego sosu bolognese z mięsem kurczaka, dodałam szpinak i ser. Całość podałam oczywiście w formie zapiekanki. Makaron na lazanie wcześniej gotuję, aby uniknąć sklejania, jednorazowo gotuję nie więcej niż sześć płatków, a do wody dodaję łyżkę oleju. Polecam to danie na smakowity i pożywny poczęstunek dla gości, dla jednej dorosłej osoby wystarczą trzy porcje.
Składniki na 5 porcji
- 16 płatków makaronu na lazanie
- 4 małe piersi kurczaka pokrojone w kostkę lub wąskie paseczki
- 500 g przecieru pomidorowego ( u mnie z kartonika )
- 2 cebulki drobno pokrojone
- 4 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 2 małe marchewki starte na tarce
- 3/4 szklanki rozmrożonego szpinaku
- 2 duże kulki mozzarelli lub 3/4 szklanki startego sera żółtego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- oliwa
- Makaron gotuję partiami, jednorazowo po 6 sztuk w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Po ugotowaniu odcedzam, przelewam zimną wodą.
- Szpinak krótko podgrzewam, dodaję zgnieciony ząbek czosnku. Odstawiam.
- Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i czosnek. Całość chwilę przesmażam, dodaję mięso kurczaka. Wszystko chwilę smażę. Dodaję zioła, przyprawy, przykrywam patelnię i duszę pod przykryciem ok.15 min. W razie potrzeby dolewam trochę wody.
- Dodaję przecier pomidorowy i starte marchewki. Całość duszę ok.10 min. W razie potrzeby doprawiam.
- Na każdy płatek makaronu daję dużą łyżkę sosu pomidorowego z mięsem oraz pełną łyżeczkę szpinaku. Część sosu zostawiam. Każdy płatek zwijam w roladkę. Roladki układam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na makaron daję resztę sosu pomidorowego i starty ser.
- Całość daję do nagrzanego piekarnika. Zapiekam 15 min w temp.190 stopni.