Zawijana lazania z sosem bolońskim i szpinakiem

Zawijana lazania z sosem bolońskim i szpinakiem

Dzisiaj chcę Was poczęstować lazanią podaną nieco inaczej, bo w formie roladek zrobionych z płatków makaronu. Tak naprawdę, to co będzie w środku zależy od Waszej wyobraźni. Ja zrobiłam wersję tradycyjną, czyli coś w rodzaju pomidorowego sosu bolognese z mięsem kurczaka, dodałam szpinak i ser. Całość podałam oczywiście w formie zapiekanki. Makaron na lazanie wcześniej gotuję, aby uniknąć sklejania, jednorazowo gotuję nie więcej niż sześć płatków, a do wody dodaję łyżkę oleju. Polecam to danie na smakowity i pożywny poczęstunek dla gości, dla jednej dorosłej osoby wystarczą trzy porcje.

Zdjęcie - Zawijana lazania z sosem bolońskim i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 5 porcji

  •  16 płatków makaronu na lazanie
  •   4 małe piersi kurczaka pokrojone w kostkę lub wąskie paseczki
  •  500 g przecieru pomidorowego ( u mnie z kartonika )
  •  2 cebulki drobno pokrojone
  •  4 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 2 małe marchewki starte na tarce
  • 3/4 szklanki rozmrożonego szpinaku
  • 2 duże kulki mozzarelli lub 3/4 szklanki startego sera żółtego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • oliwa
  1. Makaron gotuję partiami, jednorazowo po 6 sztuk w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Po ugotowaniu odcedzam, przelewam zimną wodą.
  2. Szpinak krótko podgrzewam, dodaję zgnieciony ząbek czosnku. Odstawiam.
  3. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i czosnek. Całość chwilę przesmażam, dodaję mięso kurczaka. Wszystko chwilę smażę. Dodaję zioła, przyprawy, przykrywam patelnię i duszę pod przykryciem ok.15 min. W razie potrzeby dolewam trochę wody.
  4. Dodaję przecier pomidorowy i starte marchewki. Całość duszę ok.10 min. W razie potrzeby doprawiam.
  5. Na każdy płatek makaronu daję dużą łyżkę sosu pomidorowego z mięsem oraz pełną łyżeczkę szpinaku. Część sosu zostawiam. Każdy płatek zwijam w roladkę. Roladki układam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na makaron daję resztę sosu pomidorowego i starty ser.
  6. Całość daję do nagrzanego piekarnika. Zapiekam 15 min w temp.190 stopni.

Zdjęcie - Zawijana lazania z sosem bolońskim i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zawijana lazania z sosem bolońskim i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów