Polędwiczka na młodej kapuście z ziemniakami, jarmużem i winegretem z oleju rzepakowego

Polędwiczka na młodej kapuście z ziemniakami, jarmużem i winegretem z oleju rzepakowego

„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego tak ważną rolę odgrywa na naszym codziennym jadłospisie, a łączenie go z sezonowymi warzywami daje poczucie karmienia nie tylko ciała ale i duszy ” Dziś polecam polędwiczkę w zielonej szacie, podaną na słodko-wytrawnej młodej kapuście, z ziemniakami z jarmużem okraszonymi miodowym winegretem.

Zdjęcie - Polędwiczka na młodej kapuście z ziemniakami, jarmużem i winegretem z oleju rzepakowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min


1 polędwiczka wieprzowa
4 liście młodej kapusty
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
sól
ząbek czosnku



Kapusta
główka młodej kapusty
300 g suszonych moreli
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 szklanka białego wytrawnego wina
sól, pieprz
1 łyżka masła
2 łyżki oleju rzepakowego


Ziemniaki
1 kg ziemniaków
2 garście świeżego jarmużu
olej rzepakowy do smażenia
2 łyżki octu winnego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Ziemniaki - gotujemy al dente w mundurkach w osolonym wrzątku
2. Kapusta - odrywamy 4 wierzchnie liście i odkładamy do owinięcia polędwiczki, pozostałą cześć kapusty dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, następnie na ćwiartki, wycinamy kłąb i siekamy w drobne paseczki
3. Szalotki drobno siekamy, czosnek miażdżymy nożem na desce, na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i olej rzepakowy, wrzucamy szalotki, czosnek i pokrojone w paseczki suszone morele, smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie wrzucamy posiekaną kapustę, smażymy całość na średnim ogniu, często mieszając
4. Kiedy kapusta lekko się podsmaży zalewamy całość winem i gotujemy aż kapusta zmięknie, a część wina odparuje, doprawiamy sola i pieprzem
5. Polędwiczkę obieramy z błon, w moździerzu ucieramy czosnek, czerwony pieprz i kumin, gotową mieszanką nacieramy mięso i odkładamy
6. Z liści, którymi będziemy owijać mięso odcinamy twarde końcówki łodyżek, układamy liście na desce, tak żeby na siebie zachodziły, układamy na nich polędwiczkę i zwijamy, smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju rzepakowym, następnie przenosimy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pozostawiamy mięso na ok 10-15 minut
7. Podgotowane ziemniaki kroimy w plastry, jarmuż rwiemy na drobniejsze kawałki, bez twardych łodyżek, w woku podgrzewamy ok 2 łyżek oleju rzepakowego, wrzucamy ziemniaki i podsmażamy je chwile, dokładamy jarmuż i pozostawiamy na ogniu jeszcze kilka minut, ziemniaki powinny się lekko zezłocić
8. Winegret - mieszamy ocet z solą, dodajemy miód, następnie mieszając wolno wlewamy olej rzepakowy, całość przelewamy do małego słoiczka i potrząsamy celem rozbicia cząsteczek oleju, doprawiamy pieprzem, gotowym winegretem polewamy ziemniaczki z jarmużem
9. Polędwiczkę kroimy w grube plastry, podajemy na ciepłej kapuście w asyście ziemniaczków winegret


Polskie, sezonowe, smaczne i zdrowe!

Zdjęcie - Polędwiczka na młodej kapuście z ziemniakami, jarmużem i winegretem z oleju rzepakowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Polędwiczka na młodej kapuście z ziemniakami, jarmużem i winegretem z oleju rzepakowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Polędwiczka na młodej kapuście z ziemniakami, jarmużem i winegretem z oleju rzepakowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

„Oświadczam, że zapoznałam/łam się z regulaminem konkursu „Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego”, dostępnym na stronie internetowej www.pokochajolejrzepakowy.pl oraz akceptuję jego postanowienia. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Organizatora w celu rozstrzygnięcia Konkursu i przekazania nagrody, w przypadku wygranej oraz otrzymania wyróżnienia – wyrażam zgodę na publikację moich danych osobowych w postaci imienia i nazwiska oraz mojego wizerunku w sieci Internet, w tym na łamach serwisu internetowego www.pokochajolejrzepakowy.pl. Oświadczam, że jestem wyłącznym autorem pracy konkursowej zgłoszonej do Konkursu i że praca ta nie narusza praw osób trzecich.”

Kategorie przepisów