Frittata czyli obiad na szybko

Moja frittata idealna nie jest. Nie wyszło mi utrzymanie jej w konsystencji tarty czy tez ścisłego omletu. Jednakże smak wspaniały. Szybki, prosty posiłek, idealny dla zapracowanej osoby, takiej jak ja.
Danie to pochodzi z Włoch. Przypomina omlet, jaki przygotowywała moja ciocia. Jest jednak bogatszy w smaku. Inspiracją do mojej fritatty był przepis zamieszczony w wakacyjnym Easy Food.



A teraz po kolei
Składniki na 2 osoby:
0,5 szklanki podsmażonej wołowiny albo boczku
2 średniej wielkości ziemniaki
1 marchewka
3 pieczarki
1 cebula
0,5 szklanki ziaren kukurydzy (ja użyłam mrożonej)
4 jajka
Zioła prowansalskie
Sól, pieprz
masło
Słodka i ostra papryka
2 rodzaje sera – mozzarella(ok. 50 g ) i cheadar (ok. 50 g)

Przygotowanie
Warzywa obrać, pokroić w cienkie plasterki(za wyjątkiem cebuli i kukurydzy oczywiście). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać ziemniaki, posolić. Smażyć ok. 4 min, mieszając, tak żeby się przyrumieniły. Dodać pieczarki, marchew i cebulę. Smażyć kolejne 2 min mieszając. Wrzucić kukurydzę, doprawić. Smażyć kolejne 2 min. Dorzucić na wierzch wołowinę i mozzarelle. Jajka rozbełtać w kubku z przyprawami. Wlać na patelnie. Podważać podczas smażenia brzegi potrawy tak żeby płynne jajka wpływały pod spód. Gdy spód będzie złocisty rozsypać cheadar po wierzchu i wsadzić do piekarnika na kilka min –gdy ser się roztopi. ( ja przerzuciłam na brytfankę, bo mojej patelni do piekarnika nie wolno). Super smakuje z kapustą kiszoną i piwem.

Danie na stale wpisuje się do naszego jadłospisu.

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaki zapiekane  z gorgonzolą
1

Ziemniaki zapiekane z gorgonz…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Zapiekana z ziemniaków i pora
2

Zapiekana z ziemniaków i pora

figmara figmara
figowe smaki

Kopytka z ziołami, nutą pomarańczy i parmezanem
1

Kopytka z ziołami, nutą pomara…

Beti Beti
kruche babeczki

Tajskie kotlety z tuńczyka i batatów

Tajskie kotlety z tuńczyka i b…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pierogi ruskie z ciasta francuskiego
2

Pierogi ruskie z ciasta francu…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z ziemniaków i ciecierzycy z bazyliowym pesto

Sałatka z ziemniaków i ciecier…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Kopytka - pomysł na tani obiad
2

Kopytka - pomysł na tani obiad

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Placek po zbójnicku z sosem grzybowym
1

Placek po zbójnicku z sosem gr…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zupa  z rukoli i ziemniaków z fasolą Jaś

Zupa z rukoli i ziemniaków z…

figmara figmara
figowe smaki

Kartoflanka z kurkami i boczkiem
2

Kartoflanka z kurkami i boczki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem

Pieczone ziemniaczki z czosnki…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Pieczone ziemniaki z ogniska z serem i kiszona kapustą

Pieczone ziemniaki z ogniska z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj