Przepis na pieczone szparagi z boczkiem
Pieczone szparagi z boczkiem .. mhhmmm.. danie, które u nas w domu cieszy się nie słabnącą popularnością. Przepis na pieczone szparagi z boczkiem jest prościutki i przygotowanie to maksymalnie 10 minut, pieczenie koło 25 minut i już gotowe, do tego kieliszek białego wina i czy trzeba czegoś więcej ? Nie, nie trzeba .. uwierzcie
Szparagi pieczone z boczkiem
- 1 pęczek zielonych szparagów
- boczek wędzony w plasterkach LIDL
- sól, pieprz
- oliwa
Szparagi opłukujemy zimną wodą, odłamujemy zdrętwiałe końcówki, osuszamy papierem ręcznikowym.
(Czemu boczek z Lidl’a – dlatego, że tam znalazłam boczek który jest krojony w bardzo cienkie plastry, które znakomicie otulają szparagi, a i wypiekają się smakowicie – na lekko chrupiąco ).
Każdego szparaga owijamy delikatnie plasterkiem boczku i układamy w formie na papierze do pieczenia. Gdy już wszystkie szparagi ułożymy skrapiamy całość oliwą, soli i pieprzymy i gotowe.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C wstawiamy szparagi i pieczemy ok. 25 minut aż główki szparagów lekko zbrązowieją, boczek się zarumieni.
Nakładamy szparagi, nalewamy schłodzone białe wino i zaczynamy kolację.
Smacznego !