Potrawa, która praktycznie robi się sama. Wystarczy zrumienić mięso, zalać mlekiem i długo gotować. Tak długo, aż mleko zmieni się w gęsty, złocisty sos, a schab stanie się miękki i delikatny.
Jesteśmy mięsożerni. Nic na to nie poradzę. Często więc robię zrazy zwijane, siekane, bitki, pulpety, klopsy i pieczenie. Zwykle znikają, nim zdążę sięgnąć po aparat. Tym razem jednak udało mi się jeden z nich sfotografować.
Pory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy by się zeszkliła, a nie zrumieniła. Dodajemy ją do mięsa mielonego razem z żółtkiem, solą i pieprzem ziołowym. Wyrabiamy mięso, formujemy małe klopsiki wielkości piłeczki golfowej...
Łopatka pieczona to propozycja na na szybki obiad, szybki to znaczy bez dużego nakładu pracy. Przygotowanie mięsa, wymieszanie marynaty i naszpikowanie czosnkiem to góra 10 min. Oczywiście dochodzi czas marnowania i pieczenia, ale tego już nie liczymy jako naszej pracy…;)
To świetna propozycja na domową wędlinę i pomimo, że schab jest jaki jest - mięsko jest naprawdę soczyste i nie wiórowate. Dla mnie idealnie komponuje się kleksem dobrej musztardy, która podkreśla delikatny smak mięsa. Polecam!
To moje pierwsze kotlety de volaille, a jakie pyszne! Nadzienie zrobiłam wykorzystując roślinny smalczyk Smakowita Pajda o smaku ziół ogrodowych, dodałam czosnek, natkę pietruszki i szczypiorek. Roladki wyszły pyszne, z wierzchu chrupiące, w środku soczyste i pachnące. To był zdecydowanie pyszny obiad :).
Od tego dnia, jak usłyszałam i zobaczyłam na własne oczy czym nas się faszeruje..to mi mina mi zrzedła. Dlatego od pewnego czasu, coraz częściej kupuję po prostu mięso, które wydaje mi się Ok i sama przyprawiam a potem pieczę. Rezultat: Niebo w gębie!
Kotlety siekane, to ulubiona wariacja na temat kotleta, w naszym domu. Są świetną alternatywą dla nudnego schabowego i dla zwykłego fileta drobiowego, a przy tym ekspresowo się je przygotowuje. Delikatne, puszyste, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz - kotlety idealne:)
Babka jest bardzo smaczna, a jak pachnie! Fajnie się tutaj sprawdziła Smakowita Pajda, połączenie jabłka z cebulką do tej potrawy bardzo mi pasowało. Smażyłam na niej cebulę, czosnek i boczek, które wylądowały w masie ziemniaczanej. I wyszło super. Babka nie jest tłusta, a za to bardzo smaczna.
Dziś najzwyklejsze obiadowe kotleciki mielone. Na blogu jeszcze się nie pojawiły, a przecież są bardzo smaczne, chyba wszyscy je lubią. Czasem mogą się znudzić i wtedy potrzeba w nich małej odmiany. Kotlety robię zawsze z mięsa indyczego, takie lubimy najbardziej. Dziś dodałam do nich pieczarki, które uprzednio drobno pokroiłam i wraz z cebulą poddusiłam na patelni na roślinnym smalczyku Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką.
Kto nie lubi zapiekanek? No właśnie :) Nie sposób ich nie lubić, bo w jednym naczyniu można przemycić wszystkie dobrości naraz. Tym razem: dynia, mięso, sos pomidorowy i ser. Bardzo smaczny i sycący obiad.
Pyttipanna to codzienna szwedzka potrawa, która pozwala zagospodarować resztki mięsa, wędlin i warzyw i wyczarować z coś bardzo smakowitego :) Potrawa ta jest bardzo popularna, a odniesienia do niej można znaleźć także w szwedzkiej literaturze, choćby w kryminalnej powieści „Ofiara losu” Camilli Lackberg:
Sola w parmezanowej panierce, złota i chrupiąca, okazała się bardzo dobra (wcale nie myślę o tym, że z filetów zrobiły się fileciki ). Podałam z marchewkowym ryżem i słodko - kwaśną surówką z ogórków.