Pierogi z mięsem. Ciasto idealne
Na blogu pojawiły się już pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, pora na pierogi z mięsem - moje ulubione.
Oczywiście i tym razem, trzymam się swojego sprawdzonego, najlepszego przepisu na ciasto, bo uważam go za idealny.
Pierogi z mięsem, choć pracochłonne, to efektem wynagradzają wszystkie trudy.
Znikają w ekspresowym tempie, pozostawiając po sobie jedynie miłe wspomnienie:)
Składniki ( na ok. 80 pierogów):
Ciasto:
- 400g mąki pszennej (ja tym razem użyłam mąki żytniej)
- 1 szklanka bardzo ciepłej wody
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 700g mięsa wieprzowego (u mnie karkówka, równie dobrze może być łopatka)
- 700g mięsa drobiowego (u mnie udka z kurczaka)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 0.4 selera
- 0.5 pora
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka vegety
- 4 ząbki czosnku
- sól pieprz, papryka, majeranek do smaku
Mięso zalać wodą, dodać wszystkie warzywa (jedną cebulę zostawić na później), doprawić vegetą i ugotować do miękkości.
Ugotowane, wystudzone mięso zmielić.
Wraz z mięsem zmielić ugotowane 2 marchewki, pietruszkę, pora, kawałek selera i czosnek.
Pozostawioną surową cebulę, posiekać, zeszklić na łyżce masła, zmielić i dodać do mięsa.
Masę mięsną doprawić spora ilością przypraw: solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Mięso by nie było za suche, można podlać odrobiną rosołu pozostałego po gotowaniu.
Składniki na ciasto szybko zagnieść.
Ciasto cienko rozwałkować.
Przy pomocy np. szklanki wycinać koła.
Nakładać farsz i zlepiać brzegi pierogów.
Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę.
Pierogi gotować, na małym ogniu ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podawać prosto z wody polane masłem i cebulką, lub podsmażone na patelni.