Karkówka korzenna

Karkówka korzenna

Mięso wieprzowe marynowane przez noc w  przyprawach korzennych przechodzi smakami i smakuje rewelacyjnie. Mięso można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku, ja użyłam patelni grillowej.

Zdjęcie - Karkówka korzenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki
  • 100 ml  oliwy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 3 ziarenka jałowca
  • 3  goździki
  • sól, pieprz
  • suszony rozmaryn

Goździki i jałowiec utrzeć w moździerzu. Dodać pozostałe przyprawy oraz oliwę i dokładnie wymieszać. Mięso zbić na cienkie kotlety, posmarować marynatą i wstawić do lodówki na całą noc. Smażyć na mocno rozgrzanej grillowej patelni po kilka minut z obydwóch stron.

Smacznego:)

Kategorie przepisów