Kotlety siekane
Kotlety siekane, to ulubiona wariacja na temat kotleta, w naszym domu.
Są świetną alternatywą dla nudnego schabowego i dla zwykłego fileta drobiowego, a przy tym ekspresowo się je przygotowuje.
Delikatne, puszyste, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz - kotlety idealne:)
Smakują każdemu i znikają z szybkością światła;)
Nigdy bym nie przypuszczała, że kotlet może mieć takie wzięcie:)
Pycha!
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka lub filetu z podudzia z kurczaka
- 0.4 czerwonej papryki
- 2 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki
- 0.4 pęczka koperku
- sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka
Paprykę również pokroić w drobną kostkę.
Doprawione mięso wymieszać z majonezem, mąką,papryką, posiekanym koperkiem i żółtkami.
Białka ubić na sztywną pianę.
Ubitą pianę dodać do mięsnej masy i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Przy pomocy łyżki nakładać na nią mięsną masę.
Kotleciki smażyć z obu stron na złoto przez kilka minut.
Kotlety podawać na ciepło np. z ziemniakami puree i surówką.