Kotlety siekane

Kotlety siekane
Zdjęcie - Kotlety siekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kotlety siekane, to ulubiona wariacja na temat kotleta, w naszym domu.

Są świetną alternatywą dla nudnego schabowego i dla zwykłego fileta drobiowego, a przy tym ekspresowo się je przygotowuje.

Delikatne, puszyste, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz - kotlety idealne:)

Smakują każdemu i znikają z szybkością światła;)
Nigdy bym nie przypuszczała, że kotlet może mieć takie wzięcie:)

Pycha!

Składniki:
  • 500g piersi z kurczaka lub filetu z podudzia z kurczaka
  • 0.4 czerwonej papryki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki
  • 0.4 pęczka koperku
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka
Mięso pokroić w kosteczkę, doprawić przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem i czosnkiem.
Paprykę również pokroić w drobną kostkę.
Doprawione mięso wymieszać z majonezem, mąką,papryką, posiekanym koperkiem i żółtkami.
Białka ubić na sztywną pianę.
Ubitą pianę dodać do mięsnej masy i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Przy pomocy łyżki nakładać na nią mięsną masę.
Kotleciki smażyć z obu stron na złoto przez kilka minut.
Kotlety podawać na ciepło np. z ziemniakami puree i surówką.

Zdjęcie - Kotlety siekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety siekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety siekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety siekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety siekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety siekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety siekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów