Podudzia z kurczaka to jedno z mięs, które zawsze bardzo mi smakowało. Kiedy odkryłam zalety pieczenia w rękawie, polubiłam je jeszcze bardziej. Gotowy kurczak jest soczysty i pełen smaku, słodycz miodu idealnie komponuje się z aromatem przypraw.
Dzisiaj jaja w roli głównej wystąpią w kotletach. Dla wielu osób to smaki dzieciństwa, dla mnie wspomnienie czasów studenckich. :) Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować kotletów z jajek, to podpowiem, że smakują podobnie jak jajka faszerowane. Jeżeli ich też nie próbowaliście, to mogę już tylko zachęcić do przygotowania jednego lub drugiego dania.
Choć przygotowanie klopsików wymaga więcej czasu, nie powinniśmy się zniechęcać. Idealnie soczyste i przyprawione mięso w delikatnym beszamelu z cukinią podbiją serce każdego.
Kasza kukurydziana na dobre zagościła w mojej kuchni . Po pierwsze bardzo ją lubię , a po drugie można z niej przygotować wiele smacznych , pożywnych posiłków.
Delikatne polędwiczki z serem pleśniowym i szpinakiem to idealne połączenie smaków, sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu, czy kolacji ze znajomymi. Oprócz rewelacyjnego smaku ich ogromnym atutem, jest niesłychanie szybki czas przygotowania.
Od kiedy pierwszy raz zostałam tymi plackami z kurczaka poczęstowana (dzięki Renata :)) to często je robię. Robię je w różnych wersjach i każda smakuje świetnie. Raz dodaję więcej pieczarek a innym razem robię je z dodatkiem cukinii albo z większą ilością ziół. Wszystko zależy od tego co jest w lodówce, jest to doskonała okazja aby pozbyć się resztek niektórych warzyw… ;-) Zapraszam na pyszne placki z kurczaka. :-)
Curry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Słowem tym określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające jeden wspólny mianownik- pachnący przyprawami sos. Dzięki przyprawom curry bombarduje kubki smakowe całą paletą smaków, a nozdrza atakuje niesamowitymi aromatami.
Kotlety mielone znają chyba wszyscy, chociaż niektórzy uważają je za zbyt pospolite i nudne danie. Jednak wystarczy trochę podkręcić ich smak kilkoma dodatkami, by zyskać zupełnie odmienione mielone.
Kawałek pysznego kotleta z azjatycką przyprawą, zaserwowany z soczystm ananasem, tym daniem możesz zabłysnąć. Pracy przy nim niewiele, a efekt spektakularny. A wszystko dzięki japońskiej alternatywie sosu sojowego, czyli teriyaki.
Dziś przedstawiam pomysł na ekspresowy obiad w zabieganym tygodniu. Kurczak w pikantnym sosie miodowo-musztardowym z wyczuwalnym masłem orzechowym, z fasolką szparagową, cukinią i papryką. Odkąd pierwszy raz dodałam masło orzechowe do sosu, stosuję je coraz częściej, jest pyszne, a mój połówek je uwielbia:) Polecam!
Już po Wielkanocnym obżarstwie, dlatego proponuję coś łatwego i na pewno lżejszego niż tradycyjne świąteczne dania. Pyszne spaghetti z piersią z kurczaka, grzybami, papryką, parmezanem i pachnącą bazylią – bez ciężkiego sosu! Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Polecam dla całej rodziny w szczególnie zabieganym tygodniu:)
Jeżeli, podobnie jak ja, borykacie się z nadmiarem poświątecznej wędliny, idealnym rozwiązaniem będzie wykorzystanie jej jako składnik obiadu. Na przykład do pizzo-placków, które robię regularnie od kilku lat ;) Są pyszne i pozwalają świetnie „oczyścić lodówkę”, a do tego składniki można dobierać według własnych upodobań.
Mąkę wsypać do miski, dolać nieco ciepłej wody oraz masło. Wyrabiać, podlewając wodą, do uzyskania elastycznego, sprężystego, niezbyt twardego ciasta. Przykryć je ściereczką i odstawić, by chwilkę odpoczęło. Mięso dwukrotnie zmielić, cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na smalcu...