Makaron soba z wieprzowiną i kapustą pekińską

Makaron soba z wieprzowiną i kapustą pekińską

Pszenno-gryczany, japoński makaron soba gościł w mojej kuchni już kilka razy. I przyznaję, że z każdym podejściem smakuje mi coraz bardziej :) Także mój M. bardzo go lubi, więc niedawno przygotowałam takie oto szybkie japońskie danie.

Zdjęcie - Makaron soba z wieprzowiną i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MAKARON SOBA Z WIEPRZOWINĄ I KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ
(2 porcje)
150g makaronu soba,
200g mielonej wieprzowiny,
150-200g kapusty pekińskiej,
½ czerwonej cebuli,
½ czerwonej papryki,
1 mały ząbek czosnku,
½ łyżeczki świeżo startego imbiru,
1 łyżka czerwonego marynowanego imbiru,
1 łyżeczka poszatkowanych suszonych wodorostów (ao-nori)*,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki japońskiego sosu sojowego,
2-3 łyżki mirin (zastąpiłam białym winem)

Kapustę pekińską poszatkować. Paprykę pokroić w paseczki, a cebulę w piórka. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć wieprzowinę na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy się zetnie, dodać cebulę, paprykę, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać kapustę i smażyć kolejne 2 minuty. W tym czasie makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i dodać do mięsa z warzywami. Dodać sos sojowy wymieszany z cukrem i winem, marynowany imbir i olej sezamowy. Wszystko razem wymieszać. Przed podaniem posypać poszatkowanymi nori.

* Ja pokruszyłam kawałek arkusza wodorostów nori do sushi, ponieważ rozdrobnione ao-nor są b. trudno dostępne.


(przepis z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia japońska” z moimi małymi zmianami)

Kategorie przepisów