Zapiekanka kukurydziana z brokułem i pistacjami
Prosta, apetyczna i zdrowa zapiekanka z kaszy kukurydzianej z dodatkiem brokuła.
Kasza kukurydziana na dobre zagościła w mojej kuchni . Po pierwsze bardzo ją lubię ,
a po drugie można z niej przygotować wiele smacznych , pożywnych posiłków.
Popularna polenta z kaszy kukurydzianej to tradycyjne, bardzo popularne danie włoskie ,
a możliwości jej podania jest całe mnóstwo / np.zobacz TUTAJ .
Składniki:
- 1 brokuł
- 180 g kaszy kukurydzianej
- 3 łyżki obranych orzeszków pistacjowych
- 3/4 szklanki pomidorów krojonych w kostkę z puszki/
- 100 g mozzarelli
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka masła
- sól / do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie: -Zagotować wodę , posolić . -Mieszając energicznie rózgą lub drewnianą łyżką wsypywać powoli kaszę kukurydzianą i ugotować w/g instrukcji na opakowaniu. /użyłam kaszy błyskawicznej, którą gotowałam w 750 ml. wody przez ok. 6 min /. -Pod koniec gotowania dodać 1 łyżkę masła i wsypać posiekane orzeszki. -Naczynie żaroodporne/ prostokątną blaszkę/ nasmarować oliwą. -Ugotowaną kaszę przełożyć do naczynia , wyrównać wierzch . -Nałożyć równomiernie warstwę pomidorów wraz z zalewą , pokruszoną mozzarellę i starty parmezan. -Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C i zapiekać kilkanaście minut/ do rozpuszczenia się serów/. - W lekko osolonej wodzie ugotować brokuł / podzielony na różyczki/, odcedzić i ułożyć na wierzchu zapiekanki. - Przed podaniem wstawić na moment do piekarnika ,można delikatnie skropić świeżą oliwą.