Gulasz wieprzowy z soczewicą
Zbliża się wiosna więc powoli trzeba będzie żegnać się z cieżkimi daniami ale dzisiaj jeszcze proponuję gulasz wieprzowy z soczewicą. Jest to danie jednogarnkowe, rozgrzewające i bardzo sycące. Miseczka takiego gulaszu to solidna porcja obiadowa.
Składniki:
- 1/2 kg wieprzowiny np. szynki
- 300 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- szklanka zielonej soczewicy
- 300 ml wody
- 1/2 strąka papryczki chilli
- 4 łyżki koncentrau pomidorowego
- mielona słodka papryczka
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- ew. 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
Oczyszczone mięso pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paski lub kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć. Dodać cebulę i pieczarki oraz przepłukaną soczewicę i posiekane chilli, chwilę przesmażyć i zalać wywarem lub wodą, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać koncentrat i przyprawy i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec dodać paprykę. Wlać śmietankę i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)