Kotlet teriyaki z ananasem
Kawałek pysznego kotleta z azjatycką przyprawą, zaserwowany z soczystm ananasem, tym daniem możesz zabłysnąć. Pracy przy nim niewiele, a efekt spektakularny. A wszystko dzięki japońskiej alternatywie sosu sojowego, czyli teriyaki. Ten oryginalny w smaku sos to mieszanina sosu sojowego z słodką sake-mirin oraz miodu lub cukru. Mięso w nim zamarynowane ma niepowtarzalny smak i orientalny charakter. Słodka spieczona skorupka wspaniale wyostrza smak mięsa.
Składniki:
2 kotlety wieprzowe a 150 g
4 łyżki sosu teriyaki
1/2 ananasa
2 łyżki oleju
kolendra lub zielona pietruszka
Wykonanie:
- kotlety lekko rozbić, dobrze osuszyć. Ułożyć w płaskim naczyniu i dokładnie otoczyć w sosie teriyaki z obu stron. Odstawić na 20 minut, obracając je w międzyczasie kilkakrotnie
- skroić z ananasa skórę, przekroić na pół. Wyciąć głąb. Ananasa pokroić w 1- cm plastry
- na dużej patelni rozgrzać olej, strzepnąć z kotletów nadmiar sosu i obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron po 2 minuty. Zmiejszyć ogień i smażyć kolejne 4-5 minut. Posmarowć mięso przy pomocy pędzla pozostałą marynatą
- kotlety zdjąć z patelni, trzymać w cieple. Na tłuszczu ze smażenia kotletów usmażyć pokrojonego w plasterki ananasa. Podawać z natką koledry lub zielonej pietruszki