Podudzia z kurczaka w miodzie i ziołach

Podudzia z kurczaka to jedno z mięs, które zawsze bardzo mi smakowało. Kiedy odkryłam zalety pieczenia w rękawie, polubiłam je jeszcze bardziej. Gotowy kurczak jest soczysty i pełen smaku, słodycz miodu idealnie komponuje się z aromatem przypraw.
Zdjęcie - Podudzia z kurczaka w miodzie i ziołach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czas przygotowania 1,5h Składniki (2 porcji)
4 podudzia z kurczaka
4 gałązki świeżego tymianku
2 łyżeczki ziół prowansalskich
Szczypta soli morskiej
Pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki miodu gryczanego
2 ząbki czosnku
40ml oleju Kujawskiego z ziołami z czosnkiem i bazylią 

Zdjęcie - Podudzia z kurczaka w miodzie i ziołach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Podudzia dokładnie myjemy i pozbawiamy skóry. Umyte pałki nacieramy olejem kujawskim z czosnkiem i bazylią, odrobiną soli, pieprzem i przeciśniętym przez praskę świeżym czosnkiem. Natarte mięso wraz z ziołami prowansalskimi, tymiankiem oraz słodką papryką wrzucamy do foliowego rękawa do pieczenia. Woreczek szczelnie zamykamy i poruszając nim szybko obtaczamy mięso w reszcie składników. Kurczaka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez około 50 minut. Na koniec wyjmujemy podudzia z woreczka lekko skrapiamy płynnym miodem i zapiekamy jeszcze przez około 10 minut.
Z wytopionego tłuszczu, który pozostał w woreczku po pieczeniu podudzi możemy uzyskać pyszny sos. Wystarczy dodać odrobinę śmietany i całość zblendować.
Przepis znajdziecie wkrótce również w e-booku serwisu "zPierwszegoTloczenia.pl" oraz Fooder.pl.
Zdjęcie - Podudzia z kurczaka w miodzie i ziołach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Laksa dyniowa z makaronem ryżowym

Laksa dyniowa z makaronem ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Grillowany kurczak w sosie teriyaki
1

Grillowany kurczak w sosie ter…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Filety drobiowe w panierce z orzechów włoskich
1

Filety drobiowe w panierce z o…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Lazania z mięsem drobiowym, puree dyniowym, szpinakiem i beszamelem
4

Lazania z mięsem drobiowym, pu…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pierś kaczki na grzance z malinowym octem winnym

Pierś kaczki na grzance z mali…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Filety kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i szpinakiem
2

Filety kurczaka w kremowym sos…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Schab pieczony z jabłkami
1

Schab pieczony z jabłkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
1

Cukinia faszerowana mięsem mie…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Grillowany kurczak w sosie teriyaki
1

Grillowany kurczak w sosie ter…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Filety drobiowe w panierce z orzechów włoskich
1

Filety drobiowe w panierce z o…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki z gotowanych ziemniaków i cebulki
2

Placki z gotowanych ziemniaków…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Schab w śmietanie z pieczarkami
1

Schab w śmietanie z pieczarkam…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu