Podudzia z kurczaka w miodzie i ziołach
Podudzia z kurczaka to jedno z mięs, które zawsze bardzo mi smakowało. Kiedy odkryłam zalety pieczenia w rękawie, polubiłam je jeszcze bardziej. Gotowy kurczak jest soczysty i pełen smaku, słodycz miodu idealnie komponuje się z aromatem przypraw.
Czas przygotowania 1,5h Składniki (2 porcji)
4 podudzia z kurczaka
4 gałązki świeżego tymianku
2 łyżeczki ziół prowansalskich
Szczypta soli morskiej
Pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki miodu gryczanego
2 ząbki czosnku
40ml oleju Kujawskiego z ziołami z czosnkiem i bazylią
Podudzia dokładnie myjemy i pozbawiamy skóry. Umyte pałki nacieramy olejem kujawskim z czosnkiem i bazylią, odrobiną soli, pieprzem i przeciśniętym przez praskę świeżym czosnkiem. Natarte mięso wraz z ziołami prowansalskimi, tymiankiem oraz słodką papryką wrzucamy do foliowego rękawa do pieczenia. Woreczek szczelnie zamykamy i poruszając nim szybko obtaczamy mięso w reszcie składników. Kurczaka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez około 50 minut. Na koniec wyjmujemy podudzia z woreczka lekko skrapiamy płynnym miodem i zapiekamy jeszcze przez około 10 minut.
Z wytopionego tłuszczu, który pozostał w woreczku po pieczeniu podudzi możemy uzyskać pyszny sos. Wystarczy dodać odrobinę śmietany i całość zblendować.
Przepis znajdziecie wkrótce również w e-booku serwisu "zPierwszegoTloczenia.pl" oraz Fooder.pl.