Wiem, że jest sezon owocowy i dzisiaj powinien znaleźć się tutaj przepis na ciasto z wiśniami albo brzoskwiniami ale zachciało mi się ostatnio sernika. Co prawda robiłam niedawno jagodowy ale ja tak bardzo lubię serniki, że ochotę na nie mam co trochę.
Po afrykańskich upałach nareszcie nadeszło ochłodzenie i dzięki temu mogłam w końcu upiec coś dobrego :) Od kilku dni miałam ochotę na ciasto z dodatkiem czekolady. Postanowiłam wypróbować przepis na brownie z tej strony.
Długo mnie nie było...Tak długo, jak długo nie mieliśmy stałego łącza (niech żyje TPSA !!! - 2 miesiące trwała instalacja łącza...) A wpis dotyczy jagodzianek. Rok temu pojawiły się na wielu blogach, nie u nas - a szkoda :)Od kiedy pierwszy raz je upiekłam, piekę je co drugi dzień . Przepyszne...Już niedługo :(
Najpierw zobaczyłam je u Ali, potem u Tatter. A oryginał podała Tudik z forum CinCin ...Akurat miałam białka w lodówce, zrobiłam.Pyszne, najlepsze - bez kryształków cukru, twarde i zwarte.
Ziemniaki obrać i pokroić drobno. Kurki umyć, oczyścić, większe pokroić. Cebulę posiekać drobno. Ziemniaki ugotować, cebulę podsmażyć z kurkami na maśle, wrzucić do ziemniaków. Pogotować razem jeszcze 5 minut, dodać natkę i mąkę rozbełtaną ze śmietanką, zagotować. smacznego :)
Tym razem czas na ogórki słodko-kwaśne według przepisu mojej mamy. Nie wyobrażam sobie, że mogłoby ich zabraknąć szczególnie w okresie zimowym, polecam!
Czasami kiedy nie mam czasu na obiad a ostatnio zdarza mi sie to bardzo często robię coś na szybko. W takiej ekspresowej wersji występuje u mnie ten kurczak, smażony w gyrosie ułożony na mieszance warzyw, polany pysznym sosem.
Pyszne, prawdziwe lody waniliowe z musem malinowym. Przepis ze strony joy of baking. Lody nie zamarzają na kamień, są gładkie i delikatne. Robiłam z podwójnej porcji.
W sezonie letnim robię ją bardzo, bardzo często. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek i strasznie się dziwię, że jeszcze jej tu nie było. Często zmieniam jej skład, biorąc pod uwagę zawartość lodówki. Czasem coś dorzucę, czasami pominę.
Kolejny wspaniały przepis na sernik autorstwa Dorotuś i moje pierwsze spotkanie z batonikami Daim. Tak, tak, nigdy wcześniej ich nie jadłam. Posmakowały mi, lecz bez szaleństw, za to mojemu dziecku smakują bardzo. Natomiast sernik z batonikami Daim jest pyszny. Bardzo wilgotny, przyjemnie słodki dzięki masie karmelowej, z chrupiącymi w środku kawałkami batoników. Polecam!
Chyba dawno nie jadłam sernika bo takiego miałam smaka, że mimo, że ciągle nie mam czasu to jednak wygospodarowałam chwilę na zmielenie sera i upiekłam pyszny sernik waniliowy. Nie wiem jak to się dzieje ale każdy kolejny smakuje mi bardziej niż poprzedni. A niby wszystkie są podobne.