Sernik z batonikami daim
Kolejny wspaniały przepis na sernik autorstwa Dorotuś i moje pierwsze spotkanie z batonikami Daim. Tak, tak, nigdy wcześniej ich nie jadłam. Posmakowały mi, lecz bez szaleństw, za to mojemu dziecku smakują bardzo. Natomiast sernik z batonikami Daim jest pyszny. Bardzo wilgotny, przyjemnie słodki dzięki masie karmelowej, z chrupiącymi w środku kawałkami batoników. Polecam!
Składniki na spód:
*160 g ciastek digestive
*60 g masła
*50 g drobno posiekanych batoników (lub cukierków) daim
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem i drobno posiekanymi batonikami. Tortownicę o średnicy 21 cm (u mnie śr 23cm) wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wcisnąć w dno, schłodzić pół godziny w lodówce.
Masa serowa:
*600 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie (lub sera twarogowego śmietankowego)
*1 niepełna szklanka cukru
*1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
*2 łyżki kaszy manny (można kaszę pominąć)
*3 jajka
*150 ml kwaśnej śmietany 18%
*150 ml śmietany kremówki (pominęłam, dałam więcej śmietany kwaśnej)
*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*100 g posiekanych batoników lub cukierków daim
W misie miksera utrzeć zmielony twaróg razem z cukrem, kwaśną śmietaną, śmietaną kremówką, proszkiem budyniowym, kaszą, ekstraktem z wanilii - na gładką masę. Wbijać po jednym jajku i dalej ucierać. Dodać posiekane batoniki i wymieszać.
Całość przelać do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 180ºC. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce, lub najlepiej przez całą noc.
Na wierzch:
*200 g dulce de leche (lub masy karmelowej otrzymanej przez gotowanie przez 2 h pod przykryciem mleka skondensowanego słodzonego), czyli około pół puszki
*50 g posiekanych batoników daim
Sernik przed podaniem posmarować masą z puszki, ozdobić posiekanymi batonikami.
Smacznego :)