Sernik waniliowy

Sernik  waniliowy

Chyba dawno nie jadłam sernika bo takiego miałam smaka, że mimo, że ciągle nie mam czasu to jednak wygospodarowałam chwilę na zmielenie sera i upiekłam pyszny sernik waniliowy. Nie wiem jak to się dzieje ale każdy kolejny smakuje mi bardziej niż poprzedni. A niby wszystkie są podobne.

Zdjęcie - Sernik  waniliowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 180g herbatników typu Digestive
  • 85g roztopionego masła
  • 6 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 500 g białego sera
  •  250 g twarożku homogenizowanego
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 125 ml gęstej śmietany np. Gosposi
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 6 łyżek ekstraktu waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady

    Herbatniki pokruszyć.Wlać rozpuszczone masło, kilka kropli ekstraktu waniliowego i dobrze wymieszać. Rozłożyć na spodzie tortownicy dobrze dociskając do dna. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,  dodac mąkę.  Ser wymieszać z serkiem homogenizowanym, obiema śmietanami, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym. Do masy jajecznej wlać masę serową i wymieszać.  Wlać masę do tortownicy. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 60 minut. Upieczony i wsystudzony sernik polać rozpuszczoną czekoladą.
  • Smacznego:)

    Kategorie przepisów