Cytrynowo jogurtowe ciasto z jagodami

Cytrynowo jogurtowe ciasto z jagodami
Zdjęcie - Cytrynowo jogurtowe ciasto z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszne, lekkie, letnie, szybkie ciasto z jagodami.Można dodać inne owoce.Można upiec bez owoców - babkę jogurtowo cytrynową.Przepis z bloga smitten kitchen.
Składniki:1 1 / 2 szklanki + 1 łyżka mąki do obtoczenia owoców 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 / 2 łyżeczki soli1 szklanka jogurtu naturalnego1 szklanka + 1 łyżka cukru 3 duże jajka 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 1 / 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego1 / 2 szklanki oleju 1 1 / 2 szklanki jagód, świeżych lub zamrożonych1 / 3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.Wymieszać 1 1 / 2 szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól. W innym naczyniu wymieszać jogurt, 1 szklankę cukru, jajka, skórkę z cytryny, wanilię i olej. Wsypać suche do mokrych. Wymieszać jagody z łyżką mąki, i wmieszać je bardzo delikatnie do ciasta. Wlać ciasto do przygotowanej foremki i piec około 50 (+) minut, aż patyczek włożony w ciasto wyjdzie suchy. W międzyczasie zagotować sok z cytryny z 1 łyżką cukru aż do rozpuszczenia cukru.Wystudzić.Gdy ciasto jest gotowe, pozostawić do ostygnięcia w formie na 10 minut, następnie wyjąć na kratkę. Ciepłe ciasto posmarować cytrynową glazurą, zostawić do wystygnięcia.
Smacznego :)Zdjęcie - Cytrynowo jogurtowe ciasto z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Rok temu jedliśmy cheesecake z morelami i białą czekoladą:


Zdjęcie - Cytrynowo jogurtowe ciasto z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamii knedle twarogowe z morelami:
Zdjęcie - Cytrynowo jogurtowe ciasto z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów