Lody truskawkowe z kwaśnej śmietany
Przepyszne lody według Davida Lebovitza.
Przepis podała Dagmara na forum cincin.
Lody o smaku truskawkowym i kwaśnej smietany
(Strawberry-Sour Cream Ice Cream z książki "The perfect scoop", David Lebovitz)
450 gram świeżych i obranych truskawek
150 gram cukru
1 lyzka wódki
240 gram kwaśnej śmietany
250 ml tłustej słodkiej śmietanki - u mnie 30%
1/2 łyżeczki świeżego soku cytrynowego.
Pokroić truskawki na plasterki i wsypać do miski z cukrem i wódką. Mieszać aż cukier sie rozpuści. Zakryć i postawić w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.
W malakserze zmiksowac truskawki razem z swoim sokiem, kwaśną śmietaną, śmietanką i sokiem cytrynowym aż masa będzie prawie gładka, ale żeby jeszcze byly male kawałki truskawek w masie.
Wstawić masę do lodówki na godzinę i później wlać do maszynki do lodów.
Smacznego :)
A rok temu przetwarzaliśmy wiśnie: