Lody waniliowe z malinami
Pyszne, prawdziwe lody waniliowe z musem malinowym.
Przepis ze strony joy of baking.
Lody nie zamarzają na kamień, są gładkie i delikatne.
Robiłam z podwójnej porcji.
Składniki:
240ml mleka
240 ml śmietanki 30%
5 dużych żółtek
130g cukru
1/2 laski wanilii
Mus malinowy:
120 ml malinowego pure (zmiksowane maliny przetarte przez sitko i wymieszane z łyżką cukru pudru)
W garnuszku zagotować śmietankę z mlekiem i rozkrojoną wanilią. Zdjąć z ognia,odstawić. Wyjąć wanilię, ziarenka zeskrobać i wymieszać z mlekiem.W międzyczasie ubić żółtka z cukrem w stalowej misce na puszystą masę. Dolewać powoli gorące mleko, cały czas miksując. Umieścić miskę z żółtkami nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać tak długo aż masa zacznie gęstnieć (77 C).Zdjąć miskę z garnka z wrzątkiem i ubijać aż trochę przestygnie.Wstawić pod przykryciem do lodówki na kilka godzin - aż masa będzie całkiem zimna.Wlać masę do maszynki do lodów i kręcić zgodnie z instrukcją.Gotowe lody włożyć w 2 warstwach do pojemnika przekładając masę waniliową musem malinowym. Wymieszać lekko wykałaczką lub widelcem - tak, żeby masa delikatnie wymieszała się z malinami tworząc wąskie pasma malin (maliny zamarzają na twardo, a po wymieszaniu z lodami nie przeszkadza to nakładaniu zamrożonych lodów).Zamknąć pojemnik i mrozić przynajmniej kilka godzin.Smacznego :)
Rok temu piekliśmy bułeczki chelsea: