Chrupiąca skórka tarty i mokre nadzienie z delikatnym posmakiem cukinii oraz wyraźnym smaczkiem fety. Podawać jako przekąskę na ciepło czy zimno. Mi zastąpiła śniadanie i kolacje :-) polecam
Na chłodne wieczory jakie ostatnio mamy polecam pyszną, rozgrzewającą herbatę obfitą w różne smaki i zapachy. Jest tu cynamon i goździki, skórka pomarańczy oraz sok malinowy. Przepyszna, aromatyczna i słodka. Jest to pierwsza z kilku herbat jakie mam zamiar wypróbować tym bardziej, że październik jest miesiącem herbaty.Gorąco polecam na zimne dni i nie tylko:)
Ciasto drożdżowe z owocami zatopionymi w masie kokosowej ,a to wszystko posypane kruszonką. Czy potrzeba coś jeszcze dodawać ? Dla mnie pycha ! Przepis znalazłam na tej stronie , tylko dostosowałam go do wymiarów mojej blaszki i zmieniłam parę szczegółów.
W podziękowaniu za Wasze wszystkie życzenia, miłe słowa, serdeczności, uściski i całuski zapraszam na mój urodzinowy tort. Tort pyszny, delikatny jak obłoczek, wspaniale czekoladowy, słodki, ale nie za słodki. Świetny kakaowy biszkopt (który udał mi się bez problemów), przełożony musem czekoladowym wykonanym na bazie serka mascarpone i śmietany, truskawkami i truskawkowym musem. Tort idealny. Niebo w gębie.
Przepis na tę lekką sałatkę dostałam od siostry. Sałatka jest naprawdę lekka i odświeżająca, myślę, że dobrze sprawdzi się latem, ale i teraz jest nie do pogardzenia.
Ziemniaki lekko podgotować w mundurkach. Gdy przestygną obrać, pokroić w plastry. Cebulę zeszklić na oleju, wrzucić drobno pokrojone grzyby i przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i kwaśną śmietaną. Półmisek do pieczenia wysmarować niewielką ilością tłuszczu, następnie położyć pierwszą warstwę pokrojonych ziemniaków.
Jakis czas temu do mojej kuchni zawitala dynia. Podobnie jak latem cukinia, tak teraz dynia zdominoala moje gotowanie. Wszystko za sprawa upraw mojej sasiadki. Dynie w Jej ogrodzie obrodzily w tym roku jak nigdy dotad. Ten urodzaj sprawil, ze zostalam obdarowana kilkoma okazami.
Uff, zdążyłam. Bałam się, że nie dam rady ale na szczęście udało mi się. I bardzo się cieszę bo rogaliki marchewkowe z październikowej edycji Weekendowej Cukierni, zaproponowane przez Pinkcake są rewelacyjne.
Jeśli zostały Wam z obiadu ziemniaki i nie macie pomysłu co z nimi zrobić proponuję smaczne i łatwe danie. Pomysł pochodzi z książki 365 obiadów na polskim stole i jest naprawde trafiony.
Kto wypróbuje ten przepis, temu nie straszne już robienie pierogów. Ciasto super się zagniata, jest mięciutkie elastyczne, nie klei się do rąk i stolnicy, nie sprawia kłopotów przy wałkowaniu. Rewelacja po prostu. A po ugotowaniu... rozpływa się w ustach...no i ten smak śmietanowy..mmmm..Polecam gorąco!
Właściwie to już trzeci przepis na faworki na moim blogu. Jakis czas temu zamieszczałam przepis na faworki maślane. Zupełnie różne od smietankowych, ale równie pyszne!
Nie chciało mi się niczego piec w ten długi świąteczny weekend, więc zrobiłam placek z kaszki manny. Pyszny, szybki deser składający się z herbatników i budyniu czekoladowego, niebo w gębie, wypróbujcie!