Placek z kaszki manny
Nie chciało mi się niczego piec w ten długi świąteczny weekend, więc zrobiłam placek z kaszki manny. Pyszny, szybki deser składający się z herbatników i budyniu czekoladowego, niebo w gębie, wypróbujcie!
Składniki:
6 paczek herbatników (tak żeby wyłożyć spód i wierzch blachy)
1 litr mleka
1 szklanka cukru kryształu
1 kostka masła lub margaryny
2 cukry waniliowe
szklanka kaszki manny błyskawicznej
2 łyżki kakao
rodzynki
skórka pomarańczowa
Polewa;
pół kostki masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki wody
1 łyżka kakao
Mleko, cukier, margarynę zagotować, dodać cukier waniliowy. Jak się zagotuje dodać szklankę kaszki manny. Na małym ogniu mieszać, aż masa zacznie gęstnieć.
Masę ściągnąć z ognia, wsypać przesiane kakao, wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać. Włożyć na gaz i na małym ogniu mieszać jeszcze przez 1 minutę.
Wcześniej wyłożyć spód blachy herbatnikami, wylać na nie gorący budyń i na wierzch ponownie wyłożyć herbatnikami.
Przygotować polewę: margarynę rozpuścić z wodą, dodać cukier puder i przesiane kakao, dokładnie wymieszać. Herbatniki polać polewą.
Smacznego!