Kokosowa drożdżówka z owocami

Kokosowa drożdżówka z owocami

Zdjęcie - Kokosowa drożdżówka z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasto drożdżowe z owocami zatopionymi w masie kokosowej ,
a to wszystko posypane kruszonką. Czy potrzeba coś jeszcze dodawać ? Dla mnie pycha ! Przepis znalazłam na tej stronie , tylko dostosowałam go do wymiarów mojej blaszki i zmieniłam parę szczegółów.

Ciasto:
- 250 g mąki
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 15 g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 łyżeczki suszonych
- ok. 1/3 szkl. letniego mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 40 g masła

Mąkę przesiać do miski , w środku zrobić dołek , wlać mleko , wsypać cukier i pokruszone drożdże. Odstawić na 10-15 minut , aż drożdże zaczną bąbelkować. Następnie dodać sól , cukier waniliowy , rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrobić gładkie , lśniące ciasto i od razu wyłożyć do natłuszczonej blaszki (23 x 33cm). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Kruszonka:
- 100 g masła
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- odrobina aromatu śmietankowego lub waniliowego

Masło posiekać (lub rozpuścić i wymieszać) z resztą składników.

Masa kokosowa:
- 100 g cukru
- 250 g śmietanki kremówki
- 4 żółtka
- 150 g wiórków kokosowych

Żółtka ubić z cukrem na jasną , kremową masę , wymieszać ze śmietanką i wiórkami kokosowymi.

Dodatkowo:
- 2 brzoskwinie
- 2 duże jabłka
- sok z cytryny

Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne , pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Z brzoskwiń wyjąć pestki i również pokroić.

Na wyrośnięte ciasto wyłożyć masę kokosową , na niej ułożyć "szachownicę" z owoców , wierzch posypać kruszonką. Piec w temp. 180 st.C przez 45-50 minut.

Uwagi:
Można użyć dowolnych owoców: nektarynek , śliwek...

Zdjęcie - Kokosowa drożdżówka z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów