Kokosowa drożdżówka z owocami
Ciasto drożdżowe z owocami zatopionymi w masie kokosowej ,
a to wszystko posypane kruszonką. Czy potrzeba coś jeszcze dodawać ? Dla mnie pycha ! Przepis znalazłam na tej stronie , tylko dostosowałam go do wymiarów mojej blaszki i zmieniłam parę szczegółów.
Ciasto:
- 250 g mąki
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 15 g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 łyżeczki suszonych
- ok. 1/3 szkl. letniego mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 40 g masła
Mąkę przesiać do miski , w środku zrobić dołek , wlać mleko , wsypać cukier i pokruszone drożdże. Odstawić na 10-15 minut , aż drożdże zaczną bąbelkować. Następnie dodać sól , cukier waniliowy , rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrobić gładkie , lśniące ciasto i od razu wyłożyć do natłuszczonej blaszki (23 x 33cm). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Kruszonka:
- 100 g masła
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- odrobina aromatu śmietankowego lub waniliowego
Masło posiekać (lub rozpuścić i wymieszać) z resztą składników.
Masa kokosowa:
- 100 g cukru
- 250 g śmietanki kremówki
- 4 żółtka
- 150 g wiórków kokosowych
Żółtka ubić z cukrem na jasną , kremową masę , wymieszać ze śmietanką i wiórkami kokosowymi.
Dodatkowo:
- 2 brzoskwinie
- 2 duże jabłka
- sok z cytryny
Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne , pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Z brzoskwiń wyjąć pestki i również pokroić.
Na wyrośnięte ciasto wyłożyć masę kokosową , na niej ułożyć "szachownicę" z owoców , wierzch posypać kruszonką. Piec w temp. 180 st.C przez 45-50 minut.
Uwagi:
Można użyć dowolnych owoców: nektarynek , śliwek...