Faworki II

Faworki  II

Właściwie to już trzeci przepis na faworki na moim blogu. Jakis czas temu zamieszczałam przepis na faworki maślane. Zupełnie różne od smietankowych, ale równie pyszne!

Zdjęcie - Faworki  II  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast"/

Faworki

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 40 dag mąki pszennej
  • gęsta. kwaśna śmietana (tyle, ile się wgniecie)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu lub octu
  • tłuszcz do smażenia (smalec najlepszy)
  • cukier puder do posypania usmażonych faworków

 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Śmietany dodajemy tyle, aby otrzymać nie za twarde, ale też nie za miękkie ciasto. Dobrze wyrobić, aby ciasto było elastyczne, gładkie, a następnie wybijamć je kilka minut wałkiem na stolnicy, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.

Szczelnie owinąć i pozostawić w chłodnym miejscu na (min.) pół godziny, aby odpoczęło.

Następnie wałkować je partiami, jak najmniej podsypując mąką, aby ciasto nie wysychało. Radełkiem lub nożem wycinać pasy długości ok.15 cm i szerokości ok. 3 - 4 cm. Każdy przekrajać w środku wzdłuż i przewinąć.

Smażyć na tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączać na papierowym ręczniku, a następnie obsypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów