Gołąbki w kapuście włoskiej z dodatkiem dyni
Pyszna wersja tradycyjnych gołąbków.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
duża główka kapusty włoskiej
1/2 szklanki drobnej kaszy jęczmiennej
1/2 szklanki kaszy jaglanej
300 g dyni pokrojonej w kostkę
pieprz, sól, papryka w proszku
koncentrat pomidorowy
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sitku, wymieszać z kaszą jeczmienną, ugotować obie kasze w 2 i 1/2 szklanki wody.
Kapustę obgotować przez 8 minut, wyjąć, ostudzić(wody nie wylewać).
Kaszę wymieszać z mięsem i dynią, doprawić solą i pieprzem.
Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, wyłożyć nimi dno garnka. Pozostałe liście zdejmować ostrożnie, wykrajać zgrubiałą część, zawijać ciasto porcje farszu, układać gołąbki ciasno obok siebie w garnku.
Gotowe gołąbki polać koncentratem, zalać wodą z gotowania kapusty, zagotować.
Dusić na maleńkim gazie jeszcze pół godziny.
Na koniec 2 łyżki mąki roztrzepać z odrobiną wody, wlać do sosu i krótko zagotować.
Smacznego :)
rok temu na blogu:
niekwadratowe kwadraty cytrynowe z dynią
tort jabłkowy