Dyniowe szalenstwo

Dyniowe szalenstwo

Zdjęcie - Dyniowe szalenstwo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowe szalenstwo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jakis czas temu do mojej kuchni zawitala dynia. Podobnie jak latem cukinia, tak teraz dynia zdominoala moje gotowanie. Wszystko za sprawa upraw mojej sasiadki. Dynie w Jej ogrodzie obrodzily w tym roku jak nigdy dotad. Ten urodzaj sprawil, ze zostalam obdarowana kilkoma okazami.
Zdjęcie - Dyniowe szalenstwo - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNa otwarcie sezonu dyniowego zaserwowalam pyszna zupe, ta sama, od ktorej zaczela sie moja przygoda z tym cudownym warzywem.
Przez caly ubiegly tydzien gotowalam dyniowe rarytasy, ktore moja rodzina juz dobrze poznala w poprzednich latach. Ale apetyt rosnie w miare jedzienia, nic wiec dziwnego, ze zapragnelam czegos nowego. I tak na otwarcie corocznego Festiwalu dyni organizowanego przez Bee przygotwalam pyszne pierogi. Do ostatniej chwili nie bylam pewna jaki powinien byc farsz, ktorego uzyje, i jak to czesto u mnie bywa stal sie on dzielem przypadku. Zanim zaczelam nadziewac moje pierozki tradycyjnie powyjadalam nieco z miski tej pomaranczowej, smacznej papki. Nie martwilam sie jednak, ze mi jej zabraknie, bo akurat tym razem farszu zrobilam wiecej niz ciasta na pierogi.
To co zostalo nastepnego dnia zmienilam w sliczne i smaczne placuszki. Dorzucilam tylko kilka skladnikow niezbednych do upieczenia ksztaltnych placuszkow.
Jak widac nic sie nie zmarnowalo, a rodzina byla wrecz zachwycona takim menu.

Zdjęcie - Dyniowe szalenstwo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi z dynia

skladniki
Przepis na ciato pochodzi stad. Do wyrobienia ciasta tym razem uzylam maki krupczatki.

farsz
500g ziemniakow
1kg miaszu z dyni
0,5 szklanki tartego parmezanu
sol, pieprz
galka muszkatalowa
1 cebula

wykonanie:
Ciasto przygotowujemy wedlug przepisu. Walkujemy i wycinamy za pomoca szklanki krazki, ktore napelniamy farszem.
Przygotowanie farszu:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu przepuszczamy przez praske.
Cebulke kroimy w kostke i podsmazamy, nastepnie dodajemy ja do ziemniakow.
Obrana dynie kroimy na nieduze kawalki i obtaczamy ja w oliwie z oliwek tak by wszystkie kawalki byly dobrze naoliwione. Przekladamy dynie na blache wylozona papierem do pieczenia. Zapiekamy ja przez okolo 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu dynie przepuszczamy przez praske i dodajemy ja do ziemniakow. Dodajemy tez starty parmezan.
Wszystko dokladnie mieszamy i przyprawiamy do smku sola, pieprzem i galka muszkatalowa.
Gotowym farszem napelniamy krazki formujac pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie.
Podajemy z podsmazona na zloto cebula lub skwarkami z wedzonego boczku.
Smacznego!

Zdjęcie - Dyniowe szalenstwo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placuszki z dyni i ziemniakow

skladniki
farsz z pierogow
1 jajko
okolo 5 lyzek maki
oliwa do smazenia

wykonanie:
Do farszu dodajemy jajko i make. Wszystko laczymy ze soba, a nastepnie lyzka nakladamy na patelnie male placuszki, ktore smazymy z obu stran az sie przyrumienia.
Placuszki bardzo fajnie smakuja ze sosem tatarskim.
Smacznego!

Zdjęcie - Dyniowe szalenstwo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów