Mleko połączyć z mleczkiem kokosowym i lekko podgrzać, dosypać wiórki kokosowe. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę i połączyć z ciepłym mlekiem, ale nie za gorącym bo powstanie jajecznica.
Zaniedbałam ostatnio mojego bloga, ale czas nadrobić zaległości. Na dobry początek - muffiny.Odkryłam je dość niedawno i jestem pod wrażeniem, na ile sposobów można je przyrządzić. Swoją przygodę z nimi zaczęłam od wersji z borówkami i migdałową kruszonką.
Mięso umyć, pokroić na mniejsze porcje i rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Cebulę obrać, pokroić na plasterki, przesmażyć na patelni z tłuszczem. Rozbite mięso obtoczyć w rozbitym jajku a następnie w bułce tartej. Gotowe filety układać na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
Dzisiejszy wpis ma na celu pokazanie, że ostatnio żywimy się nie tylko truskawkami :P Zostało mi trochę szpinaku po zrobieniu ostatniej sałatki, dlatego postanowiłam go dziś jakoś porządnie spożytkować. Przypomniałam sobie o przepisie na pyszne roladki, który znalazłam już dawno u Trufli.
Wymyśliłem sobie więc coś, co będzie nawiązaniem do tych miłych wspomnień, a jednocześnie pozwoli i mi i moim domownikom kochanym zapełnić żołądeczki. Bardzo fajnie to wyszło. Zdjęcia nie wyszły fajnie, ale jedzenie wyszło fajne. Jesienne takie. Pełne wysyconych kolorów i słodko-kwaśnych smaków odchodzącego lata.
Dla tych, ktorzy zagladaja do mnie regularnie nie jest tajemnica, ze lubie placuszki roznego rodzaju. Nic wiec dziwnego, ze i tym razem chce podzielic sie z Wami kolejnym przepisem na nie. Tym razem beda to placuszki jesienne, bo przygotowane z prawdziwie jesiennych warzyw: dyni i ziemniakow.
Troszkę zmieniłam przepis, bo zamiast jogurtowej polewy na wierzchu znalazła się roztopiona czekolada - bardzo pasuje do piernikowych smaków. Kremowy sernik z delikatną korzenną nutką , na aromatycznym spodzie o smaku piernika - taki deser bardzo nam smakował :)
Karnawał jeszcze się nie skończył , a zatem proponuję znowu coś smażonego. Tym razem faworki , ale trochę inne niż te tradycyjne , bo z dodatkiem sezamu i mleczka kokosowego , a do tego lukrowane , a nie posypywane cukrem pudrem.
Czasami mamy bardzo mało czasu, czy energii na przygotowanie ciepłego posiłku. I to danie jest świetnym sposobem, by sobie w takiej sytuacji poradzić. Robi się je błyskawicznie i w niezwykle prosty sposób. Najdłużej trwa czekanie na to, aż się upiecze.
Na poranne śniadanko rozgrzewające tost z rumem lub likierem z cytrusów. Chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku do tego odrobina cukru pudru lub dżemu hm rozpływają się w ustach...
Bułeczki a może drożdżóweczki z dynią makaronową, chociaż to pieczywo nie jest dla każdego. Dynię trzeba naprawdę porządnie przyprawić jeszcze po upieczeniu samej dyni i wymieszaniu z cebulka bo tak jest dość mdła, mi osobiście smakowało... Smak ciężko określić dynia ta ma zupełnie inny smak niż pomarańczowa czy żółta i jest bardzo delikatna.