Muffiny z borówkami, śliwkami i migdałową kruszonką
Zaniedbałam ostatnio mojego bloga, ale czas nadrobić zaległości. Na dobry początek - muffiny.
Odkryłam je dość niedawno i jestem pod wrażeniem, na ile sposobów można je przyrządzić. Swoją przygodę z nimi zaczęłam od wersji z borówkami i migdałową kruszonką.
Składniki suche:
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g cukru
Składniki mokre:
2 jajka
250 ml mleka
125 g stopionego masła
Wszystkie składniki należy wymieszać niezbyt dokładnie, mogą pozostać grudki. Do takiej mieszanki dodałam borówki, śliwki węgierki i rodzynki. Wierzch posypałam kruszonką z dodatkiem pokruszonych płatków migdałowych.
Ciasto najwygodniej jest przelewać do foremek chochlą do zupy, wypełniając je do 3/4 wysokości.
Piekłam je w temperaturze 170 stopni, około 25 minut.
Z tej porcji wychodzi 12 sztuk.
Smacznego!
Odkryłam je dość niedawno i jestem pod wrażeniem, na ile sposobów można je przyrządzić. Swoją przygodę z nimi zaczęłam od wersji z borówkami i migdałową kruszonką.
Składniki suche:
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g cukru
Składniki mokre:
2 jajka
250 ml mleka
125 g stopionego masła
Wszystkie składniki należy wymieszać niezbyt dokładnie, mogą pozostać grudki. Do takiej mieszanki dodałam borówki, śliwki węgierki i rodzynki. Wierzch posypałam kruszonką z dodatkiem pokruszonych płatków migdałowych.
Ciasto najwygodniej jest przelewać do foremek chochlą do zupy, wypełniając je do 3/4 wysokości.
Piekłam je w temperaturze 170 stopni, około 25 minut.
Z tej porcji wychodzi 12 sztuk.
Smacznego!