Sernik piernikowy
Zaplanowałam na święta upieczenie dwóch serników - pierwszy z nich to mój aktualny numer 1 czyli sernik czekoladowo-pomarańczowy - jest na szczycie mojej sernikowej listy przebojów :) Drugi znalazłam u Majanki - to sernik na piernikowym spodzie ( z przepisu Liski ). Troszkę zmieniłam przepis, bo zamiast jogurtowej polewy na wierzchu znalazła się roztopiona czekolada - bardzo pasuje do piernikowych smaków. Kremowy sernik z delikatną korzenną nutką , na aromatycznym spodzie o smaku piernika - taki deser bardzo nam smakował :)
To moja następna propozycja do świątecznej zabawy organizowanej przez Olgę.
Składniki *
spód :
- 250 g kruchych ciasteczek ( Digestive lub Petit Beurre - u mnie Krakuski )
- 100 g masła
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
masa serowa :
- 500 g sera do serników ( mielonego )
- 160 g cukru pudru
- 4 jajka
- pół łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej ( dałam kandyzowaną )
- 1 czubata łyżka proszku budyniowego waniliowego
- 1 cukier waniliowy
wierzch :
- 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 1 łyżeczka masła
Ciasteczka pokruszyć, dodać pokrojone masło i przyprawę piernikową - zagnieść. Tortownicę o średnicy 18-20 cm ( moja 24 cm ) wyłożyć folią aluminiową, boki posmarować delikatnie masłem. Spód i boki wylepić masą ciasteczkową ( nie wylepiałam boków, tylko sam spód ). Wstawić do lodówki na ok.20 minut.
Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Nadal miksując dodawać po 1 jajku , następnie dodać skórkę pomarańczową, cukier waniliowy, przyprawę piernikową i proszek budyniowy. Tortownicę wyjąć z lodówki i wlać do niej zmiksowaną masę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 45-50 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia.
Ostudzony sernik polać czekoladą roztopioną na parze razem z 1 łyżeczką masła. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
* pominęłam składniki polewy jogurtowej, bo jej nie robiłam - jej skład można sprawdzić w podanych wyżej linkach do serników Majanki i Liski :)