Drożdżówki z dynią makaronową
Bułeczki a może drożdżóweczki z dynią makaronową, chociaż to pieczywo nie jest dla każdego. Dynię trzeba naprawdę porządnie przyprawić jeszcze po upieczeniu samej dyni i wymieszaniu z cebulka bo tak jest dość mdła, mi osobiście smakowało... Smak ciężko określić dynia ta ma zupełnie inny smak niż pomarańczowa czy żółta i jest bardzo delikatna.
Na ok 16 bułeczek
farsz:
2 upieczone dynie makaronowe tu przepis
3 duże cebule
majeranek
ciasto:
7 g suchych drożdży lub 12 g świeżych
650 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka cukru
235 ml mleka
3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli morskiej
Z upieczonej dyni wyjąć cały miąższ do miski, usmażyć cebulę i dodać do dyni następnie doprawić jeszcze solą i majerankiem. Całość wymieszać i odstawić.
Do drugiej miski wlać ciepłe mleko i wymieszać z cukrem jogurtem - dodać drożdże, wymieszać na jednolitą konsystencję. Następnie dodać mąkę, sól i zagnieść ciasto gdy ciasto nie będzie się kleiło do rąk znaczy że gotowe wtedy wyrabiać jeszcze 5 minut i odstawić do wyrośnięcia smarując z wierzchu oliwą - przykryć ściereczką. Po podwojeniu objętości, przerobić ciasto i rozwałkować na 12 małych krążków. Uformować tzw brzegi zagniatając do środka. Krążki te ułożyć na blaszce wyłożonej papierem wykładając na każdy nadzienie. Pozwolić by jeszcze podrosły i wstawić do nagrzanego piekarnika. Przed wstawieniem posmarowałam brzegi mlekiem .Piec w 180 C ok 20 minut do zrumienienia się ciasta.
Wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego