Tort panna cotta z białą czekoladą i musem truskawkowym


Składniki:
250g ciastek digestive
50 g masła
600 g śmietanki kremówki (30%)
3 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
1 tabliczka białej czekolady
300 g truskawek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny

Ciasteczka pokruszyć, masło rozpuścić. Ciasteczka wymieszać z masłem, wyłożyć formę, uformować brzeg dociskając szklanką. Wstawić do lodówki.
Przekrojoną wanilię zagotować ze śmietanką.
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody.

Do gorącej śmietanki dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia, na koniec dodać żelatynę.
Żelatynę do truskawek namoczyć w odrobinie zimnej wody.
Truskawki zmiksować, wymieszać z cukrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, wymieszać z truskawkami.

Na spód ciasteczkowy wylać warstwę śmietanki, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Następnie wylać warstwę musu truskawkowego, wstawi do lodówki.
I znowu warstwa śmietanki, a na wierzchu mus truskawkowy.
Smacznego :)
