Robiłam z połowy składników, chociaż bakalii dałam więcej... Pascha wyszła pyszna, wilgotna, bardzo słodka. Konsystencja - do nakładania łyżką. Ponizej cytuję od razu z moimi poprawkami
Pewnie wszyscy znają popularne ciasto jakim jest 3 bit. Jest to faktycznie pyszne ciacho i tych, którzy jeszcze go nie robili zachęcam bo naprawdę warto. Ja dzisiaj przedstawiam swoją wersję, która różni się tym, że zamiast masy budyniowej dałam masę z mleka w proszku. Dzięki temu ciasto bardziej przypomina batonika, któremu zawdzięcza nazwę.
Upiekłam makowca z przepisu mojej mamy. Piekę go zawsze na Boże Narodzenie, tym razem bezokazyjnie, bo wykorzystałam zamrożoną masę makową. Prawdziwy makowiec, jest pyszny, wilgotny, z dużą ilością bakali, przepis sprawdzony nie raz, polecam!
Sezon owocowy nadchodzi wielkimi krokami, swiadczy o tym fakt, ze juz na kilku blogach pojawily sie wpisy z rabarbarem w roli glownej. Czas wiec zrobic miejsce w zamrazalce i zuzyc resztki owocowych zapasow z ubieglego lata.Uziemiona z chorym dzieckiem w domu ciesze sie z faktu, ze posiadamy balkon.
W te wiosenne dni zamiast deseru... koktail. Rano, by dodać sobie energii, po południu, by rozpieścić się czymś słodkim. :-) Mam małego wspólnika do tych napojów - córeczkę. Kiedyś wracając ze szkoły spytała się mnie, co znaczy słowo szejk. Bez namysłu odpowiedziałam jej, że to bogaty władca arabski, a jej chodziło o shake. :-) Spojrzała więc na mnie z politowaniem. ;-)))
Ten wpis jest zdecydowanie dla dorosłych ;) Likier Bailey's widziałam już jakiś czas temu w wykonaniu Atinki, całkiem niedawno zaś zrobiła go Cudawianka. Obie dziewczyny zachwalały go bardzo, więc i ja postanowiłam spróbować. Wyszedł naprawdę pyszny! Można go użyć także do pysznych wypieków i z nimi również smakuje rewelacyjnie!:)
Domowy zurek z suszonymi grzybkami, białą kielbaska i koniecznie na prawdziwym zakwasie nie ma sobie równych! Często gotuję. Natomiast kiedy, nie mam kiełbasy, a mam ochote na kwaśną zupę, gotuję zalewajke. Też ją bardzo lubię!
Ciasteczka zrobione całkowicie przez mojego synka, wyszukane przez niego w książce autorstwa Dorotki. Są pyszne, idealne do kubka mleka. Zawierają zdrowe płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą i czekoladę. Bardzo serdecznie polecamy!
Przepis, który dziś podaję znalazłam na blogu Zebrry, która ogłosiła bardzo ciekawy konkurs, i jeśli wierzyć mojemu mężowi, tak przygotowane ziemniaki są naprawdę smaczne. Ja od siebie dodam, że pachniały nieziemsko :) Troszkę zmodyfikowałam przepis, bo obrane ziemniaczki podogotowałam najpierw przez około 10 minut, a dopiero potem je upiekłam.
Domowe lody są znakomite a waniliowe wprost rozpływają się w ustach, w ten piękny słoneczny dzień jak znalazł, a przygotowanie ich to czysta przyjemność :-) polecam wszystkim lodożercom i nie tylko
To byl cudowny dzien ze sloncem. Wlasciwie prawie dwa dni, nie liczac trwajacej kilka minut burzy z ulewnym deszczem i gradem. Ta burza niestety przegonila nas z pieknego ogrodu, gdzie po kilku szarych dniach chcielismy nacieszyc oczy soczysta zielenia.
To ciasto jest wspaniałe! Robiłam je już w zeszłym roku i bardzo nam smakowało. Jest proste i szybkie. Wilgotne, miękkie, takie puszyste, a dzięki rabarbarowi lekko kwaskowe.