Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką
To ciasto jest wspaniałe! Robiłam je już w zeszłym roku i bardzo nam smakowało. Jest proste i szybkie. Wilgotne, miękkie, takie puszyste, a dzięki rabarbarowi lekko kwaskowe. Kruszonka z cukrowo-cynamonową posypką (którą dodałam od siebie) świetnie dopełnia smak. Jako ciekawostkę dla zapachu dodałam ziarenko tonki starte na tarce o najdrobniejszych oczkach. Tonkę otrzymałam jakiś czas temu od Bei, bardzo mi się spodobała ta przyprawa. Dziękuję Beatko:*
Polecam to ciasto! Nam bardzo, bardzo smakowało. Przepis autorstwa Tobatki znalazłam u Abbry i tak też go podaję, z moimi zmianami w nawiasach.
Składniki :
ciasto :
*1 szklanka maślanki (dałam truskawkową)
*1 szklanka cukru
*2,5 szklanki mąki
*3 jajka
*3 łyżeczki proszku do pieczenia
*pół szklanki oleju
*1 cukier waniliowy
*1 łyżeczka aromatu waniliowego (dałam ekstrakt)
kruszonka :
*ok.100 g masła lub margaryny
*cukier
*mąka
wierzch :
*ok.500 g rabarbaru
*3-4 łyżeczki cukru
*opcjonalnie (dodałam od siebie): 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki cukru brązowego, ziarenko tonki starte na tarce o najdrobniejszych oczkach
Rabarbar obrać , pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem oraz 1 łyżeczką cynamonu (to moja zmiana).
Składniki ciasta zmiksować - najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 x 26 cm).
Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto.
Szybko zagnieść kruszonkę - do masła dodać mąkę i cukier - dopisek Abbry -"na oko" - ja dałam na początek po 2 łyżki mąki i cukru, a potem po trochę dosypywałam i zagniatałam, aż kruszonka stała się dość sypka - z tym, że cukru było ciut więcej niż mąki.
Kruszonką posypać rabarbar. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok.30-35 minut (moje piekło się około 45 minut). Po upieczeniu i ostudzeniu mozna posypać cukrem pudrem. Ja od siebie posypałam cukrem brązowym i cynamonem.
Smacznego :)