Likier krówka czyli domowy baileys
Ten wpis jest zdecydowanie dla dorosłych ;) Likier Bailey's widziałam już jakiś czas temu w wykonaniu Atinki, całkiem niedawno zaś zrobiła go Cudawianka. Obie dziewczyny zachwalały go bardzo, więc i ja postanowiłam spróbować. Wyszedł naprawdę pyszny! Można go użyć także do pysznych wypieków i z nimi również smakuje rewelacyjnie!:)
Składniki:
*1/4 - 1/2 l wódki (według preferencji co do zawartości promili, ja dałam 1/2 litra)
*1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (dałam gotową masę krówkową)
*1/2 szklanki śmietany kremówki lub mleka skondensowanego niesłodzonego (dałam kremówkę)
*1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Mleko w puszce włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu około 2 i pół godziny, a następnie pozostawić w tej wodzie do wystygnięcia. Najlepiej ugotować mleko dzień wcześniej. Ja skorzystałam z gotowej masy krówkowej, gotowanie więc pominęlam.
Wystudzone mleko przełożyć do miski i dodać do niego kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku. Całość wymieszać (można delikatnie zmiksować), ja mieszałam łyżką. Następnie dodać alkohol, śmietankę (mleko) i całość wymieszać.
Pozostawić na około 2-3 dni, do "przegryzienia".
Smacznego :)