Pudding ryżowy (takie domowe "belrisso":-)

Pudding ryżowy (takie domowe  "belrisso":-)

Cuuudownie kremowy ryz na mleku. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno:)

Zdjęcie - Pudding ryżowy (takie domowe  "belrisso":-)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

600 ml pełnotłustego mleka (ja zazwyczaj uzywam koziego)

60g krótkoziarnistego ryzu

1 jajko

szczypta soli

brązowy cukier do smaku

ekstrakt waniliowy, cukier lub aromat

kawałeczek masła dobrej jakości

oraz opcjonalnie:

duszone jabłka +cynamon

cynamon lub cynamon + rodzynki

czekolada lub wiórki kokosowe

ulubione owoce lub bakalie albo konfitura

 

Do garnka wlać mleko i wsypać opłukany ryż, doprowadzic do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień, dodać szczypte soli, cukier do smaku i gotować ok. 20 minut, często mieszając. Jajko i 1 łyzkę masy ryżowej zmiksować w misce. Powstała mieszaninę wlać do garnka z ryzem i mlekiem. Gotować ok. 10 minut, często mieszając, aż całość zgęstnieje. Nie wolno doprowadzic do wrzenia!

Po koniec dorzucic masło i wanilię. Podawać z ulubionymi dodatkami

Smacznego!

Kategorie przepisów