Pudding ryżowy (takie domowe "belrisso":-)
Cuuudownie kremowy ryz na mleku. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno:)
Składniki:
600 ml pełnotłustego mleka (ja zazwyczaj uzywam koziego)
60g krótkoziarnistego ryzu
1 jajko
szczypta soli
brązowy cukier do smaku
ekstrakt waniliowy, cukier lub aromat
kawałeczek masła dobrej jakości
oraz opcjonalnie:
duszone jabłka +cynamon
cynamon lub cynamon + rodzynki
czekolada lub wiórki kokosowe
ulubione owoce lub bakalie albo konfitura
Do garnka wlać mleko i wsypać opłukany ryż, doprowadzic do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień, dodać szczypte soli, cukier do smaku i gotować ok. 20 minut, często mieszając. Jajko i 1 łyzkę masy ryżowej zmiksować w misce. Powstała mieszaninę wlać do garnka z ryzem i mlekiem. Gotować ok. 10 minut, często mieszając, aż całość zgęstnieje. Nie wolno doprowadzic do wrzenia!
Po koniec dorzucic masło i wanilię. Podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego!