Makowiec

Zdjęcie - Makowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upiekłam makowca z przepisu mojej mamy. Piekę  go zawsze na Boże Narodzenie, tym razem bezokazyjnie, bo wykorzystałam zamrożoną masę makową. Prawdziwy makowiec, jest pyszny, wilgotny, z dużą ilością bakali, przepis sprawdzony nie raz, polecam!

Składniki na spód:
30 dkg mąk pszennej ( 1 1/2 szklanki)
20 dkg masła lub margaryny
10 dkg cukru pudru (1/2 szklanki)
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:
40 dkg maku
8 jaj
10 dkg orzechów
bakalie: rodzynki, suszone owoce, skórka pomarańczowa
30 dkg cukru (1 1/2 szklanki)
10 dkg masła lub margaryny
3 łyżki miodu
słoik powideł lub dżemu

Składniki na wierzch:
1 jajko
1/2 łyżki cukru
1 łyżka mąki

Przygotować spód: z podanych składników zagnieść ciasto, tak jak na makaron. Ciasto wyłożyć na blachę.

Dzień wczesniej zamoczyć mak. Na drugi dzień mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę.

Utrzeć mikserem żółtka z cukrem, dodać miękką margarynę. Mak dodać do masy jajecznej, wmieszać, dodać bakalie, powidła, miód i połączyć z ubitą pianą z białek.

Przygotować wierzch. Białko ubić, dodać żółtko, następnie wsypać cukier i mąkę, wymieszać. Polać ciastem makowca, równo rozprowadzić.

Piec w temperaturze 180 stopni C około 1 godziny.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Makowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Burgery z ciecierzycy z serem halloumi i relishem z ananasa

Burgery z ciecierzycy z serem…

food² food²
Food Square

Owsiane kruche ciasto z porzeczkami i karmelem daktylowym

Owsiane kruche ciasto z porzec…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Sałatka z kurczakiem i ananasem - zobacz przepis na kuchniabazylii.pl
1

Sałatka z kurczakiem i ananase…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Babeczki Czarny Las

Babeczki Czarny Las

Słodki Pomysł Słodki Pomysł
Słodki Pomysł

Dorsz na imbirowym mango

Dorsz na imbirowym mango

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Deser lodowy z brzoskwiniami, bitą śmietaną i adwokatem

Deser lodowy z brzoskwiniami,…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Wegańskie ciasto dyniowe

Wegańskie ciasto dyniowe

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Pomidorowa tarta na orkiszowym spodzie. Tak smakuje deszczowa niedziela

Pomidorowa tarta na orkiszowym…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciastko managera.... czyli włoski deser

Ciastko managera.... czyli wło…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Kotlety z cukinii
1

Kotlety z cukinii

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Tarta z karmelizowanym czosnkiem

Tarta z karmelizowanym czosnki…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Mus malinowy do tortu
1

Mus malinowy do tortu

Słodki Pomysł Słodki Pomysł
Słodki Pomysł