Makowiec

Zdjęcie - Makowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upiekłam makowca z przepisu mojej mamy. Piekę  go zawsze na Boże Narodzenie, tym razem bezokazyjnie, bo wykorzystałam zamrożoną masę makową. Prawdziwy makowiec, jest pyszny, wilgotny, z dużą ilością bakali, przepis sprawdzony nie raz, polecam!

Składniki na spód:
30 dkg mąk pszennej ( 1 1/2 szklanki)
20 dkg masła lub margaryny
10 dkg cukru pudru (1/2 szklanki)
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:
40 dkg maku
8 jaj
10 dkg orzechów
bakalie: rodzynki, suszone owoce, skórka pomarańczowa
30 dkg cukru (1 1/2 szklanki)
10 dkg masła lub margaryny
3 łyżki miodu
słoik powideł lub dżemu

Składniki na wierzch:
1 jajko
1/2 łyżki cukru
1 łyżka mąki

Przygotować spód: z podanych składników zagnieść ciasto, tak jak na makaron. Ciasto wyłożyć na blachę.

Dzień wczesniej zamoczyć mak. Na drugi dzień mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę.

Utrzeć mikserem żółtka z cukrem, dodać miękką margarynę. Mak dodać do masy jajecznej, wmieszać, dodać bakalie, powidła, miód i połączyć z ubitą pianą z białek.

Przygotować wierzch. Białko ubić, dodać żółtko, następnie wsypać cukier i mąkę, wymieszać. Polać ciastem makowca, równo rozprowadzić.

Piec w temperaturze 180 stopni C około 1 godziny.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Makowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jabłecznik z kajmakiem i słonecznikiem

Jabłecznik z kajmakiem i słone…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Placki białkowe

Placki białkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szparagi i jajko w koszulce na grzance

Szparagi i jajko w koszulce na…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tarta kokosowa z włoską bezą bezglutenowa

Tarta kokosowa z włoską bezą b…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Omlet francuski z frużeliną z ananasa i pomarańczy

Omlet francuski z frużeliną z…

figmara figmara
figowe smaki

Chaczapuri adżarskie z pieczoną kukurydzą

Chaczapuri adżarskie z pieczon…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Kapuśniak z kiszonej kapusty n…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Akademia burczymiwbrzuchu #11: Jak zrobić kotlety mielone

Akademia burczymiwbrzuchu #11:…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Domowe łazanki według przepisu z 1909r.

Domowe łazanki według przepisu…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Tatar

Tatar

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pomidorowa z domowym makaronem

Pomidorowa z domowym makaronem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Bigos staropolski
1

Bigos staropolski

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!