Makowiec

Zdjęcie - Makowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upiekłam makowca z przepisu mojej mamy. Piekę  go zawsze na Boże Narodzenie, tym razem bezokazyjnie, bo wykorzystałam zamrożoną masę makową. Prawdziwy makowiec, jest pyszny, wilgotny, z dużą ilością bakali, przepis sprawdzony nie raz, polecam!

Składniki na spód:
30 dkg mąk pszennej ( 1 1/2 szklanki)
20 dkg masła lub margaryny
10 dkg cukru pudru (1/2 szklanki)
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:
40 dkg maku
8 jaj
10 dkg orzechów
bakalie: rodzynki, suszone owoce, skórka pomarańczowa
30 dkg cukru (1 1/2 szklanki)
10 dkg masła lub margaryny
3 łyżki miodu
słoik powideł lub dżemu

Składniki na wierzch:
1 jajko
1/2 łyżki cukru
1 łyżka mąki

Przygotować spód: z podanych składników zagnieść ciasto, tak jak na makaron. Ciasto wyłożyć na blachę.

Dzień wczesniej zamoczyć mak. Na drugi dzień mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę.

Utrzeć mikserem żółtka z cukrem, dodać miękką margarynę. Mak dodać do masy jajecznej, wmieszać, dodać bakalie, powidła, miód i połączyć z ubitą pianą z białek.

Przygotować wierzch. Białko ubić, dodać żółtko, następnie wsypać cukier i mąkę, wymieszać. Polać ciastem makowca, równo rozprowadzić.

Piec w temperaturze 180 stopni C około 1 godziny.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Makowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kasza jaglana z jabłkami
1

Kasza jaglana z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik z mango na migdałowym spodzie

Sernik z mango na migdałowym s…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Karpatka z kremem budyniowym
1

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Gołąbki bez zawijania
1

Gołąbki bez zawijania

Beti Beti
kruche babeczki

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Ciasto z kasztanami, wiśniami i kruszonką. Nie tylko dla zakochanych
1

Ciasto z kasztanami, wiśniami…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Jajka sadzone z hummusem i awokado
2

Jajka sadzone z hummusem i awo…

food² food²
Food Square

Ciasto monte
5

Ciasto monte

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Tort Dacquoise, czyli po naszemu – Dakłas :)

Tort Dacquoise, czyli po nasze…

Kolosanka-Katarzyna Szymik Kolosanka-Katarzyna Szymik
Kolosanka

Swedish PRINCE Cake
2

Swedish PRINCE Cake

Kolosanka-Katarzyna Szymik Kolosanka-Katarzyna Szymik
Kolosanka

Sernik na miodowych blatach

Sernik na miodowych blatach

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
2

Kotlety jajeczne z kaszą jagla…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy