Przepis zaczerpnięty z gazetowej galerii potraw (Monikaireszta). Grzebiąc dalej, znalazłam linka do właścicielki tego przepisu: www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_mocha/przepis.html Nononono prawdziwy mistrz:)))
Ostatnio jest u mnie bardzo truskawkowo - robiłam truskawkową wersję deseru Dorotus - Raspberry and oatmeal swirls , a dzisiaj na śniadanie zachciało mi się pancakes . Poza tym był też kompot truskawkowy - ale jego zdjęć może nie będę zamieszczać ;)
Nareszcie pojawił się rabarbar ! Wypatrzyłam go dzisiaj na swoim bazarku i oczywiście musiałam kupić parę "badyli" . Po powrocie z zakupów zabrałam się za piecznie ciasta . Sam rabarbar jest trochę mdły , ale kiedy się go przyprawi cynamonem i cukrem , i jeszcze połączy z prażonymi lub świeżymi jabłkami - wtedy powstaje całkiem niezłe ciacho :)
Przepisów dorotus76 ciąg dalszy . Ciasta przez nią prezentowanene są tak apetyczne i jest ich tak dużo , że miałam problem z wyborem :) W końcu padło na seromak - od dawna "chodził" za mną sernik , a tu miałam dwa w jednym - nie dość , że sernik , to jeszcze makowiec ;) . Warstwa serowa jest delikatna i puszysta , a makowa jest bardzo aromatyczna i wilgotna .
Na Wielkanoc koniecznie musi być u mnie mazurek - co roku go piekę , za każdym razem w innej wersji . Tym razem zrobiłam taki zwykły , bez żadnych fanaberii - z domowym dżemem porzeczkowym i polewą czekoladową .
Weekend Korzenny, który zorganizowała Ptasia trwa u mnie już tydzień, bo zapachy i smaki korzenne unoszą się w mojej głowie i wokoło mnie już dobrych kilka dni. Kolejnym cudownym zapachem świąt jest sernik Liski na piernikowym spodzie. Urzekły mnie cudowne zdjęcia i jak tylko go zobaczyłam już czułam jego zapach...
Nie mieszamy! Przykrywamy ściereczką i idziemy spać. Po minimum 4 godzinach dosypujemy pół kg przesianej mąki i wyrabiamy ciasto (powinno być dość luźne).
Ciasto tak pyszne,że zostało tylko zdjęcie:) Jest efektowne a jednocześnie nie wymaga wiele pracy. Polecam bardzo! Jest zgubne , jeśli ktoś tak jak ja odchudza się:) W głowie aż przewraca mi się, od nadliczbowych kcalorii.
Kurze nogi podsmaż na oliwie, zdejmij z patelni, wrzuć paprykę z cebulą i czosnkiem, smaż przez kilka minut. Przełóż do rondla, dodaj pomidory i oliwki. Wrzuć majeranek, tymianek i listek laurowy. Na warzywach ułóż mięso, podlej wodą lub winem.
Botwinkę umyj, posiekaj, ugotuj i wystudź. Ogórek pokrój w półplasterki, seler w kawałeczki, rzodkiewka może być na ćwiartki.Posiekaj szczypior, koperek i pietruszkę.
Żółtka ubić z solą i 4 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Pół szklanki jogurtu podgrzać i wymieszać z żelatyną. Odstawić do wystudzenia.Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Wsadzić do lodówki na 25 minut.
Ciasto cytrynowe zrobiłam na urodziny, wszyscy byli nim zachwyceni! :) Ma cudowny, cytrynowy smak, piękny zapach, jest mokre i bardzo smaczne. Według mnie i mojego Ukochanego - rewelacja! :) Polecam wszystkim, jest przepyszne! Dziękuję Batumi :)))
Ciasto Bounty gościło już na łamach mojego bloga, kiedy zaczynałam go pisać. Dzisiejszy wpis traktuję dość odświętnie, bowiem podwójnie urodzinowo. Dlaczego podwójnie? Otóż mam dziś swoje własne urodzinki, a blog mój świętuje pierwszą rocznicę 24 października. Daty te są tak blisko siebie, że można poimprezować razem ;)
Dzisiejsza tarta cytrynowa została nieco przeze mnie zmodyfikowana. Może być jedzona na ciepło z gałką lodów śmietankowych lub po wystudzeniu pokryta warstwą ubitej słodkiej kremówki.Deser dla tych, którzy lubią cytryny.