Ciasto rabarbarowo-jabłkowe z bezą

Nareszcie pojawił się rabarbar ! Wypatrzyłam go dzisiaj na swoim bazarku i oczywiście musiałam kupić parę "badyli" . Po powrocie z zakupów zabrałam się za piecznie ciasta . Sam rabarbar jest trochę mdły , ale kiedy się go przyprawi cynamonem i cukrem , i jeszcze połączy z prażonymi lub świeżymi jabłkami - wtedy powstaje całkiem niezłe ciacho :)

Zdjęcie - Ciasto rabarbarowo-jabłkowe z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 2 szklanki mąki
  • 12,5 dag margaryny ( pół kostki )
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany

na bezę : 3 białka + pół szklanki cukru

do środka :

  • rabarbar - ok.0,5 kg ( wydawało mi się , że tyle wystarczy , ale spokojnie można dać więcej )
  • prażone jabłka
  • cynamon
  • 2-3 łyżki brązowego cukru

Mąkę i schłodzoną margarynę posiekać razem . Dodać cukier i proszek do pieczenia , dalej siekać . Następnie dodać żółtka i śmietanę , zagnieść ciasto , ulepić z niego kulę i włożyć je na około 30 minut do lodówki .

Schłodzone ciasto rozwałkować , wyłożyć do blachy ( moja blacha ma wymiary 25 x 31 cm ) , ponakłuwać widelcem . Podpiec w piekarniku nagrzanym do 220 C przez około 15-20 minut do zrumienienia .

W tym czasie obrać rabarbar i pokroić go na cienkie plasterki , następnie wymieszać z 2-3 łyżkami brązowego cukru i cynamonem , dodać jabłka ( dałam połowę litrowego słoika , ale można więcej , jeżeli ktoś lubi grubą warstwę owoców) .

Białka ubić ze szczyptą soli , następnie dodać cukier i ubijać , aż masa będzie sztywna .

Na podpieczony spód wyłożyć masę rabarbarowo-jabłkową , a na nią ubitą pianę . Wstawić do piekarnika i piec w temp.190 C przez około 30 minut .

Kategorie przepisów

Podobne przepisy