Mazurek

Mazurek

Na Wielkanoc koniecznie musi być u mnie mazurek - co roku go piekę , za każdym razem w innej wersji . Tym razem zrobiłam taki zwykły , bez żadnych fanaberii - z domowym dżemem porzeczkowym i polewą czekoladową .

Zdjęcie - Mazurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 2 szklanki mąki
  • pół kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • słoik dżemu - u mnie dżem z czerwonej porzeczki własnej roboty
  • polewa czekoladowa i bakalie do przybrania


Mąkę i margarynę posiekać , dodać cukier , siekać dalej . Dodać proszek do pieczenia , żółtka i śmietanę , zagnieść szybko ciasto . Ulepić kulę , schłodzić w lodówce przez 30 minut .

Wyjęte z lodówki ciasto podzielić na 3 części - 2 większe , 1 mniejszą . Dwie większe części rozwałkować . Jeden płat ciasta przełożyć do blachy , posmarować dżemem , przykryć drugim płatem . Podziurkować widelcem . Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki i ułożyć je dookoła mazurka ( ja robiłam takie małe podłużne "kopytka" i układałam je na cieście ) .

Piec w temperaturze 220 C przez około 15-20 minut . Po upieczeniu i ostudzeniu polać ciasto polewą czekoladową i udekorować bakaliami .

Kategorie przepisów