Seromak Dorotus
Przepisów dorotus76 ciąg dalszy . Ciasta przez nią prezentowanene są tak apetyczne i jest ich tak dużo , że miałam problem z wyborem :) W końcu padło na seromak - od dawna "chodził" za mną sernik , a tu miałam dwa w jednym - nie dość , że sernik , to jeszcze makowiec ;) . Warstwa serowa jest delikatna i puszysta , a makowa jest bardzo aromatyczna i wilgotna .
Składniki :
spód :
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 12,5 dag masła lub margaryny
- 1 żółtko
Wszystkie składniki szybko zagnieść , owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę . Po tym czasie rękoma oprószonymi mąką wyłożyć ciasto do formy o wymiarach 45x40 cm ( ja piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm - spód z całości porcji , warstwę serową i makową - z połowy składników ) . Ponakłuwać , podpiec w temperaturze 190 C przez 15-20 minut .
masa makowa :
- 4 i 2/3 szklanki maku
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 10 dag rodzynek + 10 dag posiekanych orzechów włoskich ( nie dawałam )
- 4 jajka ( osobno białka i żółtka )
- 2 łyżki bułki tartej
- olejek migdałowy do smaku
Mak sparzyć ( dodatkowo pogotowałam 10 minut ) , osączyć , dwukrotnie zmielić . Utrzeć z cukrem i żółtkami . Dodać bakalie , olejek , bułkę tartą , wymieszać . Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową .
masa serowa :
- 1,2 kg twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie mielonego ( u mnie Piątnica w wiaderku )
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 15 dag miękkiego masła
- 5 jajek ( osobno białka i żółtka )
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olejek waniliowy ( to dodałam od siebie )
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami , dodając po łyżce ser i miksując . Dodać mąkę i olejek , wymieszać . Ubić białka , dodać do masy i delikatnie wymieszać .
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową , a na nią masę serową . Piec około 60 minut w temperaturze 175 C .
Po upieczeniu wystudzić i wstawić na kilka godzin do chłodnego pomieszczenia lub lodówki .