Chłodnikowanie czas zacząć...
Weź:
pęczek botwiny
1 duży ogórek
pęczek rzodkiewek
2 gałązki selera naciowego
pęczek szczypiorku, koperku i pietruszki
2 jajka ugotowane na twardo
duże opakowanie kefiru lub jogurtu naturalnego
sok z cytryny
ew. koncentrat buraczany
sól, pieprz
Botwinkę umyj, posiekaj, ugotuj i wystudź. Ogórek pokrój w półplasterki, seler w kawałeczki, rzodkiewka może być na ćwiartki.
Posiekaj szczypior, koperek i pietruszkę.
Wrzuć to wszystko do wywaru z botwiny, dolej jogurt lub kefir, dopraw do smaku sokiem z cytryny, koncentratem z buraków, solą i pieprzem.
Wstaw do lodówki na pół godziny.
Podawaj z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki.
Nie ma nic lepszego na wiosnę... :)