Tarta kawowa
Przepis zaczerpnięty z gazetowej galerii potraw (Monikaireszta). Grzebiąc dalej, znalazłam linka do właścicielki tego przepisu: www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_mocha/przepis.html Nononono prawdziwy mistrz:)))
Tarta kawowa
Składniki na spód:
1 paczka czekoladowych ciasteczek
2 łyżki cukru pudru
70 g roztopionego masła
Ciasteczka pokruszyć, dodać cukier i masło. Całość dokładnie wymieszać, żeby powstała jednolita masa. Gotową masą wyłożyć małą tortownicę i wstawić do lodówki.
Składniki na masę:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja dałam3)
2 łyżki gorącej wody
300 ml śmietany kremówki
1 czekolada mleczna (dodałam jeszcze 3 okienka)
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić do temperatury pokojowej. W wysokim garnczku ubić śmietanę. Następnie wlać napar z kawy i delikatnie wymieszać. Chłodną czekoladę (lejącą) wlać do bitej śmietany i wymieszać.
Ja bojąc się, że może śmietanę szlag trafić, wzięłam odrobinę śmietany do kubeczka i dodałam odrobinę czekolady. Wymieszałam to i czynność powtórzyłam z resztą składników. Warto tak zrobić, bo będziecie pewni czy czekolada nie jest jeszcze zbyt ciepła.
Gotową masę wylać na wcześniej przygotowany spód i odstawić do lodówki.
Dekorację robiłam tuż przed podaniem.
Składniki:
200 ml śmietany kremówki
zmielona kawa
ziarenka kawy
Śmietaną ubić na puszystą masę. Udekorować w/g uznania.
Moja uwaga: Masy jest bardzo mało. Tortownica musi być minimalnych kształtów, żeby tarta wyglądała efektowniej. A jeśli będzie zbyt niska można zrobić wyższą dekorację. Jak nie będzie pod ręką czekoladowych ciasteczek , można śmiało zastąpić mlecznymi. W tej sytuacji trzeba pamiętać o zabarwieniu masy. Dodać kakao lub ciemną czekoladę.