Kurze nogi z papryką i oliwkami

Kurze nogi z papryką i oliwkami

Przepis z książki "Smakowite potrawy z kurczaków"

Składniki:

4 kurze nogi

2 papryki

puszka pomidorów w zalewie

100 g czarnych oliwek

1 cebula

2 ząbki czosnku

świeży tymianek i majeranek, listek laurowy

pieprz, sól

pół szklanki wytrawnego wina (niekoniecznie)

Paprykę pokrój w paski, cebulę i czosnek w drobną kostkę.

Kurze nogi podsmaż na oliwie, zdejmij z patelni, wrzuć paprykę z cebulą i czosnkiem, smaż przez kilka minut. Przełóż do rondla, dodaj pomidory i oliwki. Wrzuć majeranek, tymianek i listek laurowy. Na warzywach ułóż mięso, podlej wodą lub winem.

Duś ok. 45 minut pod przykryciem.

Dopraw sos i podawaj z makaronem lub ryżem.

Kategorie przepisów