Kurze nogi z papryką i oliwkami
Przepis z książki "Smakowite potrawy z kurczaków"
Składniki:
4 kurze nogi
2 papryki
puszka pomidorów w zalewie
100 g czarnych oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeży tymianek i majeranek, listek laurowy
pieprz, sól
pół szklanki wytrawnego wina (niekoniecznie)
Paprykę pokrój w paski, cebulę i czosnek w drobną kostkę.
Kurze nogi podsmaż na oliwie, zdejmij z patelni, wrzuć paprykę z cebulą i czosnkiem, smaż przez kilka minut. Przełóż do rondla, dodaj pomidory i oliwki. Wrzuć majeranek, tymianek i listek laurowy. Na warzywach ułóż mięso, podlej wodą lub winem.
Duś ok. 45 minut pod przykryciem.
Dopraw sos i podawaj z makaronem lub ryżem.