Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe zrobiłam na urodziny, wszyscy byli nim zachwyceni! :) Ma cudowny, cytrynowy smak, piękny zapach, jest mokre i bardzo smaczne. Według mnie i mojego Ukochanego - rewelacja! :) Polecam wszystkim, jest przepyszne! Dziękuję Batumi :)))

Zdjęcie - Ciasto cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

*6 jajek

*1 szklanka + 1 łyżka cukru

*6 łyżek oliwy

*1,5 szklanki mąki tortowej

*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*coś do nasączenia ciasta (ja zrobiłam wodę z cukrem i aromatem cytrynowym)

Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka, oliwę. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczemnia. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Nasączyć po ostudzeniu.

Składniki na masę:

*2 budynie śmietankowe

*4 łyżki cukru

*3/4 litra wody

*sok z 1 cytryny

*kostka masła

*2 żółtka

*1 galaretka cytrynowa

Ugotować wodę z cukrem, dodać sok z cytryny. Dodać budyń rozprowadzony w 1/4 szklanki wody. Do gotującego się budyniu dodać suchą galaretkę i wymieszać. Masa ma wyglądac jak cytrynowy kisiel. Ostudzić.

Zmiksować masło z 2 żółtkami. Dodawać do niego po łyżce ostudzony budyń i miksować. Tak przygotowaną cytrynową masę wyłożyć na biszkopt.

Wierzch:

*1,5 cytryny

*1/4 szklanki przegotowanej wody

*herbatniki petitki

*lukier z cukru pudtu i soku z połowy cytryny

Do soku z 1 cytryny dodać przegotowaną, letnią wodę. W tak przygotowanym roztworze moczyć ciastka i układać na masie budyniowej.

Polać górę przygotowanym lub kupionym lukrem.

Schłodzić w lodówce.

PYCHA! :)

Zdjęcie - Ciasto cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów