Zainteresowałam się tą sałatką po obejrzeniu filmu "Julie & Julia". Główna bohaterka umawia się w nim z trzema przyjaciółkami na cotygodniowe lunche z sałatką cobb w roli głównej właśnie. Każda zamawia inną wersję, pozbawioną poszczególnych składników: jest cobb salad bez jajek, bez sera, bez bekonu...
To była bardzo pyszna i miła niespodzianka, której z przyczyn technicznych;)nie mogłam spróbować. Postanowiłam więc, że także go upiekę. Zarówno serniki jak i kokos uwielbiam, więc nie musiałam się nic a nic zastanawiać.;) Serniczek jest pyszny, wilgotny, mięciutki i ... kokosowy:) Jakoś tak zadziwiająco szybko znikał ;) Serdecznie polecam!
Przyszedł czas na kolejne wspólne gotowanie. Andrzej dość dawno temu zaproponował Atince i mnie przepis na pyszną zapiekaną rybkę z książki Joanny Futkowskiej i Marty Walęckiej - Zdroik pt. "Smaki Ameryki". Ostatnio w mojej kuchni pojawia się sporo ryb, więc bardzo chętnie zrobiłam kolejną smaczną wersję.
Pyszna, rozgrzewająca zupa z dodatkiem świeżych pomidorów... Przepis znalazłam na forum cincin, proporcje potraktowałam dość dowolnie - jestem w trakcie robienia sosu pomidorowego do słoika - pomidorów dałam więcej niż w przepisie.
Bardzo lubię serek mascarpone używać do deserów i mas bo dzięki jego konsystencji nie ma potrzeby użycia żelatyny a tej z kolei nie cierpię. Ten deser cytrynowy powstaje bardzo szybko a dzięki cytrynie nie jest mdły ale orzeźwiająco pyszny.
Nie wiem jak mam ją opisać bo cokolwiek napiszę będzie brzmiało banalnie. U mnie biszkopty wystapiły na górze bo zostały wypchnięte przez masę z mleka dlatego powinnam napisać: odrócona tarta mleczna. Wszystkich, którzy są ciekawi tego fantastycznego smaku gorąco zachęcam.
Moje drutowanie sięga zenitu, więc gotuję i piekę rzeczy proste i szybkie. Trochę się obawiałam, że robótkowanie na czas sprawi, że czar pryśnie i moje ukochane szale będę robić z przymusu. Na szczęście nic takiego się nie stało i mam nadzieję, że nigdy nie nastąpi.
Na pierwszy rzut oka to ciasto bardzo przypomina sernik z brzoskwiniami. I w sumie ma z nim wiele wspólnego , bo składa się z dwóch warstw tartego ciasta kruchego , pianki i brzoskwiń. Jednak pod względem smaku różni się znacznie , bo w miejscu masy serowej występuje tutaj budyń.
Fajne to ciacho! Strasznie proste, z dużą ilością budyniu i kokosową masę, bardzo delikatna, taką...aż osypującą się. Jedyna minus to to, że bardzo łatwo sie przypala. Przerobiłam to wczoraj:) Jedno ciasto "poszło" do kosza, a przy pieczeniu drugiego bardzo uważałam.
Nastepnie dodac obie maki i sol. Wyrobic gladkie, odrobine lepkie ciasto (13 minut).Fermentacja trwa ok. 3 1/2 godziny, w czasie ktorej ciasto zlozyc nalezy dwukrotnie.Potem zawinnac owalny bochenek i zlaczeniem do gory, umiescic go w koszu.Chleb wyrasta nieco ponad godzine.