Tarta z malinami, białą czekoladą i kruszonką z płatkami owsianymi

Tarta z malinami, białą czekoladą i kruszonką z płatkami owsianymi

Spotkanie z przyjaciółką przy butelce Don Kichota i malinowej tarcie. Słodko. :-)

Zdjęcie - Tarta z malinami, białą czekoladą i kruszonką z płatkami owsianymi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z malinami, białą czekoladą i kruszonką z płatkami owsianymi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z malinami, białą czekoladą i kruszonką z płatkami owsianymi

ciasto na spód:

150 g mąki

100 g zimnego masła

50 g cukru pudru

1 żółtko

kruszonka:

1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki cukru kryształu

ok. 50 g zimnego masła

no i:

ok. 2 szklanek malin

50 g białej czekolady, startej na tarce

Mąkę, masło, cukier i żółtko zagniatam ze sobą. Formuję kulę i wkładam na pół godziny do lodówki. Następnie układam równą warstwą na spodzie 25 cm okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem. Spód zapiekam przez ok. 10 minut w 190 stopniach.

W tym czasie zagniatam składniki kruszonki tak, by miały kształt małych grudek.

Podpieczony spód obsypuję równą warstwą malin. Owoce obsypuję czekoladą. Na wierzchu rozkładam kruszonkę. Całość piekę przez pół godziny w 180 stopniach w termoobiegu.

Tartę podaję ze świeżymi malinami, schłodzoną.

* 04.09.10 Tak naprawdę jednak jest najlepsza ciepła, mniam. Właśnie powstrzymujemy się, żeby nie zjeść na raz całego wypieku. ;-)

* źródło - blog Strawberries from Poland

Ania pisze, że zamiast malin mogą być inne owoce i to niekoniecznie świeże. Można bowiem użyć owoców z zamrażarki. Na podpieczonym spodzie układa się je nierozmrożone.

Kategorie przepisów