Tarta z malinami, białą czekoladą i kruszonką z płatkami owsianymi
Spotkanie z przyjaciółką przy butelce Don Kichota i malinowej tarcie. Słodko. :-)
Tarta z malinami, białą czekoladą i kruszonką z płatkami owsianymi
ciasto na spód:
150 g mąki
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki cukru kryształu
ok. 50 g zimnego masła
no i:
ok. 2 szklanek malin
50 g białej czekolady, startej na tarce
Mąkę, masło, cukier i żółtko zagniatam ze sobą. Formuję kulę i wkładam na pół godziny do lodówki. Następnie układam równą warstwą na spodzie 25 cm okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem. Spód zapiekam przez ok. 10 minut w 190 stopniach.
W tym czasie zagniatam składniki kruszonki tak, by miały kształt małych grudek.
Podpieczony spód obsypuję równą warstwą malin. Owoce obsypuję czekoladą. Na wierzchu rozkładam kruszonkę. Całość piekę przez pół godziny w 180 stopniach w termoobiegu.
Tartę podaję ze świeżymi malinami, schłodzoną.
* 04.09.10 Tak naprawdę jednak jest najlepsza ciepła, mniam. Właśnie powstrzymujemy się, żeby nie zjeść na raz całego wypieku. ;-)
* źródło - blog Strawberries from Poland
Ania pisze, że zamiast malin mogą być inne owoce i to niekoniecznie świeże. Można bowiem użyć owoców z zamrażarki. Na podpieczonym spodzie układa się je nierozmrożone.