Migdałowiec

Migdałowiec

Ciasto, które  zniewala swoim smakiem. Rozpływające się w ustach, słodkie, ale i lekko słone...przepyszne!

Zdjęcie - Migdałowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/"Przepisy siostry Anastazji; 100 nowych ciast"/

Migdałowiec

Składniki:

1 litr mleka

2 duże paczki krakersów

3/4 szklanki cukru

1/2 litra śmietany 30%

10 dag płatków migdałowych

3 łyżeczki żelatyny

1 cukier waniliowy

25 dag masła

1 szklanka mąki pszennej

1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

1 jajko

1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub kajmaku

 

Mleko w puszce gotować przez 3 godz. Przestudzić. Jeśli używamy gotowego kajmaku, wyjmujemy go wcześniej z lodówki, aby łatwiej sie rozsmarowywał.

Na patelni lekko przyrumienić platki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane mleko z dodatkami. stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić.

Masło utrzeć. Do dobrze utartego dodawać porcjami budyń. Utrzeć na gładką masę.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można dodać odrobinę cukru puidru) i połączyć z żelatyną.

Przełożenie ciasta:

spód dużej blachy wyłożyć folią lub papierem - krakersy - masa budyniowa(zimna) - krakersy - kajmak - krakersy - bita śmietana. wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Zdjęcie - Migdałowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:)

Kategorie przepisów