Migdałowiec
Ciasto, które zniewala swoim smakiem. Rozpływające się w ustach, słodkie, ale i lekko słone...przepyszne!
/"Przepisy siostry Anastazji; 100 nowych ciast"/
Migdałowiec
Składniki:
1 litr mleka
2 duże paczki krakersów
3/4 szklanki cukru
1/2 litra śmietany 30%
10 dag płatków migdałowych
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
25 dag masła
1 szklanka mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub kajmaku
Mleko w puszce gotować przez 3 godz. Przestudzić. Jeśli używamy gotowego kajmaku, wyjmujemy go wcześniej z lodówki, aby łatwiej sie rozsmarowywał.
Na patelni lekko przyrumienić platki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane mleko z dodatkami. stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić.
Masło utrzeć. Do dobrze utartego dodawać porcjami budyń. Utrzeć na gładką masę.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można dodać odrobinę cukru puidru) i połączyć z żelatyną.
Przełożenie ciasta:
spód dużej blachy wyłożyć folią lub papierem - krakersy - masa budyniowa(zimna) - krakersy - kajmak - krakersy - bita śmietana. wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego:)