Sernik z kokosem
Kruche ciasto z delikatną i wilgotną masą serową oraz kokosową bezą. Pyszne i wbrew pozorom wcale nie pracochłonne.
/źródło: "103 ciasta siostry Anastazji"/
Sernik z kokosem
CIASTO:
Składniki:
30 dag mąki
10 dag margaryny
10 dag cukru
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka
Wykonanie:
Z podanych składników zarobić ciasto. uformować kulę, owinąć je folią i wstawić je do lodówki.
MASA SEROWA:
Składniki:
1 kg sera
1 szklanka cukru
3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
4 żółtka
2 jajka
cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować.
Przygotowanie do pieczenia:
Prostokątną blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułkę tartą wylepić schłodzonym ciastem. Na ciasto wylać masę serową. Piec w temp. 180 st.C przez 60 min. (lub więcej w zależności od piekarnika). Mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na ciasto pianę i upiec na złoty kolor.
PIANA:
Składniki:
3/4 szklanki cukru
6 białek
20 dag wiórków kokosowch
wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, chwilę miksować, dodać kokos i delikatnie wymieszać drewniana łyżką.
Smacznego:)