Sernik z kokosem

Sernik z  kokosem

Kruche ciasto z delikatną i wilgotną masą serową oraz kokosową bezą. Pyszne i wbrew pozorom wcale nie  pracochłonne.

/źródło: "103 ciasta siostry Anastazji"/

Zdjęcie - Sernik z  kokosem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z  kokosem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z  kokosem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik z kokosem

CIASTO:

Składniki:

30 dag mąki

10 dag margaryny

10 dag cukru

1 łyżka smalcu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

2 żółtka

Wykonanie:

Z podanych składników zarobić ciasto. uformować kulę, owinąć je folią i wstawić je do lodówki.

MASA SEROWA:

Składniki:

1 kg sera

1 szklanka cukru

3 szklanki mleka

1/2 szklanki oleju

4 żółtka

2 jajka

cukier waniliowy

1 budyń śmietankowy

Wykonanie: 

Wszystkie składniki zmiksować.

 

Przygotowanie do pieczenia:

Prostokątną blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułkę tartą wylepić schłodzonym ciastem. Na ciasto wylać masę serową. Piec w temp. 180 st.C przez 60 min. (lub więcej w zależności od piekarnika). Mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na ciasto pianę i upiec na złoty kolor.

PIANA:

Składniki:

3/4 szklanki cukru

6 białek

20 dag wiórków kokosowch

wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, chwilę miksować, dodać kokos i delikatnie wymieszać drewniana łyżką.

Smacznego:)

Kategorie przepisów