Kremówka kokosowa
Fajne to ciacho! Strasznie proste, z dużą ilością budyniu i kokosową masę, bardzo delikatna, taką...aż osypującą się. Jedyna minus to to, że bardzo łatwo sie przypala. Przerobiłam to wczoraj:) Jedno ciasto "poszło" do kosza, a przy pieczeniu drugiego bardzo uważałam. Jak tylko ciasto zaczęło nabierać złotego koloru, zmniejszyłam temp. do 150 st., a poza tym nie piekłam go 45 minut jak było w przepisie, tylko 35. No i proszę...udało się! Pycha!
/"173 specjały siostry Anastazji"/
Kremówka kokosowa
CIASTO:
Składniki:
ponad 1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żóltka utarte z cukrem i zarobić ciasto. Dużą prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wylepić ją ciastem. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
MASA:
Składniki:
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
3- 4 łyżki cukru
Wykonanie:
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń.
MASA KOKOSOWA:
Składniki:
20 dag wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 kostki margaryny
szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka, wiórki i rozpuszczoną margarynę.
Na schłodzone ciasto wylać gorący budyń, na budyń masę kokosową. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp.180 stC, jak zacznie nabierać koloru, zmniejszyć temperaturę do 150st. Piec, aż ciasto uzyska złoty kolor.
Smacznego!